Piepjonge dvd-schijf begint aan tweede jeugd

De strijd om de opvolging van Koning Video kan beginnen: vanaf deze week is een nieuw type technologie beschikbaar voor beschrijfbare dvd-schijfjes (digital versatile disc): de Blu-ray Disc....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Blu-ray vist in een vijver waarin al meer aanbieders van beschrijfbare dvd's vissen. Die zijn verdeeld in twee kampen.

Het DVD Forum, geboren als het DVD Consortium in 1995, promoot de formaten DVD-R en DVD-RW (r staat voor eenmaal beschrijfbaar; rw voor rewritable, herschrijfbaar). Tot deze organisatie behoren de tien elektronicareuzen die de dvd bedachten, waaronder Philips, Sony en Toshiba. Het DVD Forum vond later de DVD+R Alliance tegenover zich, dat de formaten DVD+R en DVD+RW steunt.

De verschillende technologieën onderscheiden zich door afwijkende methoden om digitale data op een dvd te zetten. Dat gebeurt met laserstralen, die microscopische 'putjes' met data in het schijfje branden. Blu-ray maakt daarbij gebruik van een blauwe laser in plaats van rode. Die heeft een smallere lichtbundel en kan hierdoor zijn putjes dichter op elkaar zetten. Past op een doorsnee dvd nu 4,7 Gigabyte, op een Blu-ray-schijf is ruimte voor 27 Gigabyte aan gegevens.

Negen leden van het DVD Forum hebben vorig jaar hun gewicht achter Blu-ray gegooid. Alleen medebedenker Toshiba koos samen met NEC voor een andere technologie: HD Bluelaser Disc.

Onzeker is hoe de strijd om de opvolging van de videorecorder gaat uitpakken. Er dreigt ook nog eens concurrentie uit China en Taiwan, waar fabrikanten aan hun eigen dvd-varianten werken. Zij bedienen een grote en steeds sneller uitdijende afzetmarkt.

De eerste commerciële producten met Blu-ray worden pas aan het eind van dit jaar op de markt verwacht - alleen in Japan.

]]>

Meer over