Philips wordt de dupe van Japanse draai

De Amsterdamse effectenbeurs had maandag de zomer al in het hoofd. In een landerige stemming gebeurde er weinig of niets....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De AEX-index sloot op 1241,73 punten, een achteruitgang met 1,52 punt ten opzichte van het record van vorige week.

Sommige aandelen hadden last van het terugkrabbelen van premier Hashimoto. Dit weekeinde zei de premier dat hij verkeerd was geciteerd. Hij stelde dat hij had gepleit voor een permanente hervorming van het belastingsysteem in plaats van permanente belastingverlaging.

Beleggers vrezen dat de Japanse economie nu niet hard genoeg wordt aangepakt. De yen moest Hashimoto's draai bezuren. De koers zakte tegenover de dollar weg tot 140,50.

Van de hoofdfondsen leek vooral Philips te lijden van de Japanse ommezwaai. Het elektronicaconcern verkoopt 39 procent van zijn chips in Azië en haalt daar ongeveer eenvijfde van zijn totale omzet vandaan. Philips moest 2,70 guldenterug op 179,50. Ook Unilever liet een veer. De producent verdient ongeveer 6 procent van zijn omzet in Azië. Unilever leverde drie dubbeltjes in op 168,60 gulden. 'Beleggers willen dat er maatregelen worden genomen voor het herstel van de Japanse economie', aldus een Amsterdamse analist.

De opmerkelijkste beweging was opnieuw voor Baan. De koers vertoont de laatste tijd een enorm grillig verloop. Na grote klappen de afgelopen maanden, kwam er eind vorige week een fors herstel. Maandag noteerde het aandeel 83,40, een verlies van 4,30 gulden.

Meer over