NIEUWSPhilips

Philips profiteert flink van coronacrisis

Philips, als lampenfabrikant ooit de trots van Eindhoven, verkocht vier jaar geleden haar lichtdivisie en kondigde eerder dit jaar de verkoop aan van zijn divisie huishoudelijke apparatuur. Dat moet de onderneming vleugels geven op haar nieuwe koers; die van een wereldspeler in medische apparatuur.

Een beademingsapparaat van Philips. Het bedrijf, dat onder meer beademingsapparaten en monitoren maakt, kende de afgelopen drie maanden een omzetgroei van 42 procent.

Maandag bleek dat het bedrijf met die strategie de wind in de zeilen heeft. De omzet van Philips nam in het derde kwartaal toe met 10 procent tot 5 miljard euro, zo bleek bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. En wrang, maar waar: dat komt mede door het coronavirus. De divisie die onder meer beademingsapparaten en monitoren maakt, kende de afgelopen drie maanden een omzetgroei van 42 procent.

Het aandeel Philips steeg op de beurs met 2,3 procent in waarde. Met een koers van 42,48 euro is het aandeel bijna weer op zijn pre-corona waarde van circa 45 euro. De winstmarge voor het concern als geheel kwam uit op 15,4 procent, drie procentpunt beter dan de 12,4 procent van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De winstmarge van ruim 13 procent per jaar wil het bedrijf de komende jaren nog verder opschroeven. Een strategisch plan voor verdere groei wordt over twee weken gepresenteerd.

De omzetgroei in beademingsapparatuur kende ook een economische keerzijde. Bij het onderdeel ‘Diagnose & Behandeling’ met bijvoorbeeld CT-scanners daalde de verkoop. Veel ziekenhuizen kochten vanwege de coronacrisis minder andere apparatuur.

Domper was eind augustus de annulering van een bestelling van ruim 30 duizend beademingsmachines door de Verenigde Staten. Mogelijk levert dat Philips nog een schadevergoeding op.

Meer over