Philips overtreft verwachtingen in vierde kwartaal

Philips heeft in het vierde kwartaal goed gepresteerd. Evenals in het derde kwartaal overtroffen de nettowinst en de omzet van het elektronicaconcern de verwachtingen van analisten....

Philips behaalde in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 332 miljoen euro tegen 498 miljoen euro een jaar eerder, zo maakte het maandag bekend. Die winstdaling kwam door afschrijvingen en belastingbetalingen. De kwartaalomzet bedroeg ruim 9,5 miljard euro. Analisten hadden op 9,4 miljard gerekend. De jaarwinst van Philips kwam uit op 2,87 miljard euro tegen 2,84 miljard euro in 2004. De omzet steeg met 4 procent tot 30,4 miljard euro.

De onderneming sprak in een toelichting van een goed jaar. Vooral in de tweede helft werden goede zaken gedaan. Nagenoeg alle divisies wisten omzetgroei te bewerkstelligen. Alleen de chipdivisie, die Philips wil verzelfstandigen, bleef achter.

De hoogste groei (7 procent) werd bereikt bij medische systemen, waarin de onderneming veel investeert. Ook de divisie huishoudelijke apparaten en persoonlijke verzorging (DAP), waar bijvoorbeeld de Senseo-koffiemachine onder valt, presteerde goed.

Philips wilde nauwelijks iets kwijt over dit jaar. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee verklaarde er vertrouwen in te hebben dat de doelstellingen worden gehaald.

Meer over