Philips onderwerp kartelonderzoek

Philips is onderwerp van een wereldwijd onderzoek naar prijsafspraken in de beeldbuizenindustrie. Dat heeft de elektronicafabrikant woensdag bekendgemaakt...

Mededingingsautoriteiten van de Europese Unie, Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten zijn recent gestart met het onderzoek. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat er invallen zijn geweest bij diverse producenten van buiten voor tv’s en computerschermen. Het Zuid-Koreaanse merk Samsung en het Japanse bedrijf Matsushita (Panasonic) hebben gezegd dat zij worden onderzocht.

Joint venture
Philips maakt geen beeldbuizen meer. Samen met het Zuid-Koreaanse LG had de elektronicafabrikant een joint venture die nog wel actief was in deze krimpende markt, maar die ging in 2006 failliet. Bij de doorstart van dat bedrijf is Philips niet meer betrokken.

Japanse bedrijven als Sony, Hitachi, Toshiba en NEC trokken zich rond 2000 al terug uit de beeldbuizenmarkt, die zwaar te lijden had onder de opkomst van de platte lcd- en tft-schermen. De buizen die nu nog worden gemaakt, komen allemaal uit Azië.

Invallen
De Europese Commissie (EC) deed op 8 november invallen bij diverse beeldbuisfabrikanten, na aanwijzingen van prijsafspraken in de industrie. Om welke producenten het gaat, werd destijds niet bekendgemaakt.

Philips heeft woensdag bekendgemaakt onderwerp te zijn in het onderzoek (‘verricht in verschillende jurisdicties’), maar woordvoerder Joon Knapen wil niet zeggen of er bij Philips invallen zijn gedaan. Het bedrijf zegt alle mogelijke medewerking te verlenen aan het onderzoek, maar onthoudt zich verder van ieder commentaar.

Meer over