Philips nog niet af van ledtak

De verkoop van Philips' ledlampenbedrijf Lumileds wordt door de Amerikaanse autoriteiten mogelijk aangemerkt als een risico voor de nationale veiligheid. Lumileds maakt led-lampen voor onder meer auto's en telefoons.

null Beeld anp
Beeld anp

Philips maakte gisteren bekend dat de verkoop van Lumileds, die in maart was aangekondigd, in onderzoek is genomen door de toezichthouder CFIUS. CFIUS onderzoekt transacties waarbij 'Amerikaanse' bedrijven in handen komen van buitenlanders en daardoor mogelijk de nationale veiligheid in het geding is.

Philips zou 80,1 procent van de aandelen verkopen en daarvoor 2,6 miljard euro krijgen. Die transactie wordt nu zeker vertraagd en Philips kan geen zekerheid bieden of ze wel doorgaat.

Philips en CFIUS zwijgen over de aard van de problemen. Bestuursvoorzitter Fans van Houten van Philips zei tegen persbureau Reuters volkomen verrast te zijn door de zorgen van de CFIUS, 'gezien de aard van het bedrijf': lampjes maken.

Groene technologie

De bezwaren van CFIUS kunnen velerlei zijn. Bekend is dat CFIUS zeer attent is zodra het om Chinese investeerders gaat. In 2012 moest een bedrijf dat in handen was gekomen van Chinezen een aantal windparken van de hand doen, omdat die vlak bij militaire installaties stonden.

En Lumileds zou in Chinese handen komen, zo maakte Philips in maart bekend. Beoogd koper was GO Scale Capital, een maatschappij die wordt beheerst door Chinese investeerders, zoals de Asia Pacific Resource Development van de Hongkongse miljardair Cheng Kin Ming, naar eigen zeggen 's werelds grootste investeerder in groene technologie.

GO Scale wordt aangestuurd door Sonny Wu, president-commissaris van GO en beoogd president-commissaris bij Lumileds. Wu is geboren in Guangdong (Kanton), maar op zijn 13de verhuisd naar Canada. Hij studeerde aan de universiteit van Bitish Columbia en MIT en ging werken bij het Canadese telecomconcern Nortel, waar hij verantwoordelijk werd voor de Chinese halfgeleiderdivisie. Toen Nortel in 1994 een belang nam van 25 procent in Philips' chipfabriek in Shanghai, was Wu de man die die operatie uitvoerde.

Ledlampen van Lumileds. Beeld
Ledlampen van Lumileds.Beeld

Protean Electric

In 2006 richtte Wu zijn eigen investeringsmaatschappij op: GSR. Zijn collega bij Nortel, Allan Kwan, was een van de oprichters van Oak Investment, ook partner in GO. Oak geldt als Amerikaans bedrijf.

GSR en Oak treden heel vaak samen op. Samen investeerden ze batterijenfabriek Boston-Power, een concurrent van Tesla, die dit jaar van de Chinese staat 260 miljoen dollar subsidie kreeg. Samen investeerden ze in Protean Electric, een Amerikaanse producent van elektromotoren voor auto's: de fabriek staat in China. Samen zitten ze ook in Xindayang, een Chinese fabriek van kleine elektrisch autootjes. En samen zouden ze investeren in GO om Lumileds over te nemen.

Hoe lang het onderzoek van CFIUS gaat duren, is niet bekendgemaakt. Volgens de website kan het maximaal 45 dagen duren, maar het is niet bekend wanneer het onderzoek begon.

Andere bieders

Als de verkoop van Lumileds aan GO niet doorgaat, moet Philips verder zoeken. Er waren andere bieders op het bedrijf, zoals de investeringsmaatschappij KKR. De verkoop van Lumileds heeft nauwelijks iets te maken met de afsplitsing van de complete lichtdivisie van Philips. Die staat voor volgend jaar op de agenda.

Philips maakte gisteren zijn resultaten voor het derde kwartaal bekend. De omzet steeg met 12 procent naar 5,8 miljard euro, maar ontdaan van wisselkoerseffecten en bedrijfsovernames resteerde een groei van 2 procent. Tegenover een verlies van 103 miljoen een jaar geleden staat nu een winst van 326 miljoen euro. Dat kwam vooral door de divisie Healthcare, volgend jaar de enige kernactiviteit van het concern. Die leed vorig jaar nog zware verliezen in Amerika, maar maakte dit jaar flinke winst. De beurskoers daalde 0,4 procent.

Meer over