Philips duikt weer onder 100 euro

Op 10 september maakte Philips een mooie koerssprong van 99 naar 104 euro. Sindsdien schommelde het aandeel tussen de 100 en 104 euro, maar na tien dagen werd de 100 euro-grens weer gepasserd....

Geen reden tot ongerustheid, meent een handelaar. Het elektronicaconcern, dat maandag sloot op 99,05 euro (min 1,25 euro) ontzenuwde het gerucht dat het zijn medische systemen zou verkopen aan het Amerikaanse Picker. 'Dat vinden beleggers blijkbaar jammer', constateert een handelaar nuchter.

Verder was het volgens hem een 'uneventfull day'. 'In de ochtend liep de AEX op, toen wat terug en aan het eind weer een spurtje.' De omzet die op de handelsvloer werd gehaald, viel hem mee. 'Een kleine 3,7 miljard euro, niet onaardig. De laatste tijd was het nogal dunnetjes.'

Laat in de ochtend noteerde de AEX-index een plus van 8,61 punten op 578,73. Daarmee was het vrijdagse verlies meer dan weggewerkt en vervolgens piekte de graadmeter net boven de grens van 580 punten. Die stand ging in de middag verloren toen professionele handelaren hun posities afbouwden zonder dat daar veel vraag tegenover stond. De AEX-index sloot uiteindelijk op 576,58 punten, een winst van 4,46 punten (0,78 procent).

Op de obligatiemarkt tekende zich een stijging af, waardoor het rendement op de tienjarige staatslening voor het eerst sinds 6 september onder de 5,2 procent kwam.

Aegon en ASM Lithography profiteerden van koopadviezen van financiële analisten. Voor Aegon wordt een niveau van 100 euro bereikbaar geacht. Met een slot op maandag van 83,65 euro (plus 1,5 procent) is de verzekeraar daar voorlopig nog wel een stuk van verwijderd. ASML pakte een winst van 1,30 euro op 62,70 euro.

Onder de AEX-fondsen was de beste prestatie voor handelsonderneming Hagemeijer. Het aandeel steeg met 4,4 procent tot 22,60 euro. Volgens een handelaar is dit een normaal herstel van een aandeel dat wel erg zware klappen heeft gehad. Een ander denkt dat Hagemeyers winst een 'eendagsvlieg' is.

Meer over