Pharming ziet voorlopig af van AEX

Door de lage beurskoers van dit moment ziet het Leidse biotech-bedrijf Pharming voorlopig af van een notering in Amsterdam. 'Maar die beursgang blijft onze intentie', aldus financieel directeur H....

De stap van Pharming - dat al wel een notering heeft aan de Easdaq, de Europese tegenhanger van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq - is een tegenvaller voor de Amsterdamse beurs (AEX), die graag aantrekkelijker wil worden voor nieuwe groeiers zoals biotech-bedrijven. 'Het is jammer, maar het komt wel vaker voor dat bedrijven een beursgang uitstellen om voor hen goede redenen', aldus een AEX-woordvoerder.

Eind vorig jaar veranderde de AEX de toelatingsregels. Tot dan mochten aandeelhouders in beurskandidaten die nog nooit winst hebben gemaakt, zoals Pharming, hun belang niet al bij de beursgang verzilveren. Nu mag dat onder bepaalde voorwaarden wel. 'Die verandering hebben we niet speciaal voor Pharming doorgevoerd', aldus de woordvoerder. 'Maar we merkten dat steeds meer bedrijven onze regels te streng vonden. En sinds de euro wijken ze veel gemakkelijker uit naar andere Europese beurzen. We wilden onszelf niet uit de markt prijzen.'

Pharming plaatste op de Easdaq vorig jaar 4,7 miljoen nieuwe aandelen. De opbrengst bedroeg 141,5 miljoen gulden. 'Daarmee kunnen we de komende vier jaar vooruit', aldus financieel directeur Pauli van Pharming. 'Eind 1998 hadden we nog 105 miljoen gulden op de bank staan.'

De koers van Pharming daalde sindsdien fors, van een hoogtepunt van 11 euro naar zo'n 7 euro nu. 'Dat is niet terecht', vindt Pauli. 'Onze onderneming heeft altijd netjes gepresteerd.' Dat blijkt niet uit de cijfers, want Pharming maakt al sinds de oprichting meer geld op dan er binnenkomt. Maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Deels door eigen vondsten, deels door samenwerking met anderen ontwikkelt het bedrijf medicijnen uit de melk van genetisch gemanipuleerde dieren. Zo werkt Pharming aan een medicijn tegen de ziekte van Pompe, een spieraandoening.

'Die markt alleen al heeft een potentiële omvang van zeshonderd miljoen gulden, waarvan wij het grootste deel in handen denken te krijgen', aldus de financieel directeur van Pharming.

Het koersverlies schrijft hij toe aan de huidige vlucht van grote beleggers in de zogenoemde blue chips, de toonaangevende aandelen op de beurzen. 'Dat zie je ook aan bijvoorbeeld de Nasdaq Biotech Index', aldus Pauli. 'Die is gedaald, maar de grote bedrijven in die index doen het juist fantastisch.'

Een van die biotech-reuzen, het Amerikaanse Genzyme, nam vorig jaar een belang van 7 procent in Pharming om samen het Pompe-medicijn verder te ontwikkelen.

Genzyme heeft een beurswaarde van 2,8 miljard dollar (5,6 miljard gulden). Pharming zelf komt bij de huidige koers niet verder dan 93 miljoen euro (205 miljoen gulden).

Meer over