Pharming in plus na deal VS

Biotechbedrijf Pharming uit Leiden was de grote uitblinker op de Amsterdamse beurs. De aandelenkoers schoot al in de ochtend met 19 procent omhoog, en sloot uiteindelijk met een winst van 17 procent.

Gerard Reijn
Onderzoekers in een laboratorium bij Pharming. Beeld HollandseHoogte
Onderzoekers in een laboratorium bij Pharming.Beeld HollandseHoogte

Aanleiding was de bekendmaking van het nieuws dat het bedrijf zijn medicijn Ruconest, het enige product waarmee het op dit moment op de markt is, 12 jaar lang als enige in Amerika mag verkopen.

De gebruikelijke termijn voor zo'n exclusiviteit bedraag 7 jaar. Maar omdat Ruconest wordt gerekend tot de 'weesgeneesmiddelen', middelen die slechts voor een kleine groep patiënten geschikt zijn, kon het bedrijf een verlenging van die termijn krijgen. En dat is nu gelukt.

Ruconest werkt tegen de erfelijke ziekte HAE (hereditair angio-oedeem). Wie aan die ziekte leidt kan met kleine aanleidingen, vaak ook zonder enige aanleiding, een 'aanval' krijgen. Die aanval bestaat eruit dat er plotseling forse zwellingen op zachte lichaamsdelen ontstaan, bijvoorbeeld de lippen of het oog, maar ook op armen, benen of inwendig. Als zo'n zwelling de luchtpijp dichtdrukt, kan dat dodelijk worden. Volgens Pharming zelf zijn er wereldwijd maximaal 50 duizend patiënten die lijden aan deze aandoening.

Analist Jan de Kerpel van KBC Securities is niet verrast dat Pharming de verlenging van de exclusieve periode heeft gekregen. Maar hij denkt niet dat het Pharming, dat vorig jaar 5,7 miljoen euro verlies leed op een omzet van 21 miljoen, uiteindelijk uit de brand helpt. 'Het levert ze nu een mooie geldstroom op voor de komende jaren, maar dat zal niet genoeg zijn om grote investeringen te doen.'

Geen of weinig concurrentie

Dat kan Pharming uiteindelijk fataal worden, want naast Ruconest heeft het bedrijf geen medicijnen. Ook de 'pijplijn' bevat niets dat bijna klaar is voor de markt, zegt De Kerpel. Bovendien is de verkoop van Ruconest zelf in Europa verlieslatend. Alleen in Amerika wordt er geld met het medicijn verdiend.

Nieuwe medicijnen hebben vaak lange tijd het voordeel dat ze geen of weinig concurrentie hebben. Maar voor Ruconest zijn wel alternatieven, zegt De Kerpel. Aantrekkelijkere alternatieven zelfs. 'Er zijn een paar middelen op de markt die kunnen voorkomen dat je een aanval krijgt. Dat is natuurlijk fijner dan wanneer je pas kunt optreden als de aanval er al is, zoals bij Ruconest.'

Pharming doet zijn verkoop niet zelf. in Amerika is die overgelaten aan partner Salix, in het grootste deel van Europa aan het Zweedse Sobi.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Stier Herman

Pharming is een van de bekendste biotechbedrijven in Nederland, maar erg floreren wil het bedrijf maar niet. Het bedrijf werd beroemd met stier Herman, maar een commercieel succes werd hij niet. Vervolgens ging het bedrijf aan de slag met genetisch gemanipuleerde konijnen. Hun melk is de grondstof voor Ruconest. In 2007 had het bedrijf het medicijn al bijna klaar (onder een andere naam), maar het werd niet goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. Daarom is het nu eigenlijk te laat om nog een echte voorloper te kunnen zijn.

De beloftes van twintig jaar geleden worden op geen stukken na ingelost. De beurskoers van het bedrijf is al jaren in een glijvlucht. Begin 2007 stond de koers nog op 43 euro. Gisteren, zelfs na die forse koersstijging, haalde het niet eens evenveel cent. De koers bleef steken op 31 cent. De Kerpel verwacht ook niet dat de koers nu revolutionair zal stijgen. Daarmee blijft Pharming toch onder beleggers bekendstaan als schoolvoorbeeld van het risico van biotechbedrijven.

Meer over