NieuwsStaking

Personeel staakt opnieuw: raken de schappen bij Etos leeg?

Blijven de schappen bij Etos de komende feestdagen gevuld? Dat is de vraag nu het personeel van het distributiecentrum ­van de drogisterijketen in Beverwijk ­gisteren weer in staking is gegaan voor meer loon.

Op donderdag en vrijdag staakte het personeel ook al. Vanuit Beverwijk worden volgens vakbond FNV meer dan vijfhonderd winkels in Nederland bevoorraad. Dat gebeurt door circa 240 werknemers, deels uitzendkrachten. De FNV eist een structurele loonsverhoging van 5 procent. Cao-onderhandelingen liepen op niets uit.

Volgens de bond dreigen met de ­acties in de aanloop naar Kerst lege schappen bij de drogisterijketen. Een woordvoerster van Etos bevestigde eerder dat door de acties leveringen worden geraakt, maar de opmerkingen over lege schappen vond ze overdreven. De situatie nu is volgens haar niet veel anders dan voor het weekend. ‘We doen er alles aan om de winkels te bevoorraden.’ Het gaat om niet-bederfelijke waar, dus de winkels liggen vol, de magazijnen en de schappen zijn gevuld en mensen kunnen gewoon terecht voor hun boodschappen, stelt ze. Verder benadrukt Etos dat de deur nog steeds openstaat voor FNV.

De vakbond telde maandag ruim honderd actievoerders. Het kort geding waarmee de vakbond dreigde tegen Etos-moeder Ahold Delhaize, wegens het inzetten van stakingsbrekers in het weekeinde, is van de baan. Ahold Delhaize heeft beloofd dat niet meer te zullen doen.

De FNV maakt al langer werk van meer loon voor de vaak laagbetaalde werknemers in de detailhandel. FNV-voorzitter Han Busker stak de stakers in Beverwijk maandag een hart onder de riem. ‘2020 wordt het jaar van de werknemers.’

Meer over