Peperdure 'tasjes' trotseren de markt

Hier volgt een raadsel voor de gevorderde belegger. Welke sector zou het nog wél goed doen in het huidige miserabele beursklimaat?...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Tasjes. Peperdure tasjes, wel te verstaan. Dat is de onverwachte oplossing van het raadsel.

Je zou denken dat zulke luxeproducten bij uitstek gevoelig zijn voor de conjunctuur, maar Gucci - want daarover gaat het hier - lijkt het tegendeel te bewijzen. Dinsdag behoorde het Italiaans-Amerikaanse modehuis met de Amsterdamse beursnotering tot de weinige stijgers onder de hoofdfondsen in de AEX-index.

De koers klom met een minieme 0,06 procent naar 84,75 euro (ja, het aandeel is even aan de prijs als de producten van Gucci; zou dat bewuste marketing zijn?). Nog opmerkelijker is, dat Gucci als een van de weinige Amsterdamse hoofdfondsen vandaag de dag hoger noteert dan rond Nine-Eleven vorig jaar: toen bereikten de 'tasjes' een dieptepunt van 73,70 euro per stuk. Dat is een waardestijging met maar liefst 15 procent.

Vakkundige koersorkestratie - een verdenking die als vanzelf opkomt, gezien Gucci's beroerde reputatie op het gebied van corporate governance - ligt niet voor de hand. Volgens de bedrijvendatabank van Bloomberg is slechts 3,8 procent van de aandelen in vaste handen. Voorlopig moet het oordeel luiden dat Gucci's topman Domenico de Sole en topontwerper Tom Ford gewoonweg hun vak verstaan.

Veel meer dan het fijnste kalfsleer glansde er dinsdag niet op Euronext Amsterdam. Weer bereikte de AEX een nieuw dieptepunt op 296,13 punten, een verlies van 0,96 punten ofwel 0,3 procent. Deze negende achtereenvolgende daling zorgde voor de langste rit naar beneden sinds twee jaar.

'Bij de opening gingen de koersen een klein beetje omhoog, om daarna als een pudding in elkaar te zakken', verzuchtte een beurshandelaar. Numico zakte het diepst: min 14,5 procent op een slot van 13,29 euro.

Analisten van Credit Suisse First Boston voorspelden gisteren dat de maker van babyvoeding en verkoper van krachtpillen zijn prognose voor de tweede jaarhelft - hetzelfde bedrijfsresultaat als het eerste halfjaar - niet zal halen. Maar het echte venijn school in de staart van hun oordeel. De zakenbank heeft 'voortdurende twijfels over de betrouwbaarheid van de gepubliceerde jaarcijfers over 2001', aldus persbureau Bloomberg, dat verder niet uitweidde over de redenen.

Ook ABN Amro viel met 3,9 procent naar 11,32 euro. Standard en Poor's verlaagde zijn credit rating voor de bank van AA naar.

Meer over