Pensioenfondsen klagen Shell aan in VS

Een groep van 26 Nederlandse pensioenfondsen, waaronder het ABP, eist honderden miljoenen dollars van Shell naar aanleiding van de reservekwestie. Ze hebben een zaak aanhangig gemaakt in de Verenigde Staten...

Dat liet de advocaat van de groep, het Amerikaanse kantoor Grant & Eisenhofer, maandag weten. Een woordvoerder van Shell liet weten dat het concern de vordering betwist. ‘Maar we zullen ons met verve verdedigen in deze procedure.’

Shell schokte in januari 2004 de financiële markten met de onthulling zijn olie- en gasreserves te hebben overschat. Hierop daalde de koers van het aandeel. De pensioenfondsen, die gezamelijk 5 procent van de aandelen houden, eisen compensatie voor de geleden schade.

Behalve het bedrijf worden ook individuele bestuurders aangeklaagd, onder wie de huidige topman Jeroen van der Veer en voormalige bestuurder Philip Watts. De pensioenfondsen willen ook geld zien van de accountantskantoren KPMG en PricewaterhouseCoopers. Deze hebben volgens de beleggers verzuimd de reserveboekhouding van Shell goed te controleren.

Het ABP eist 150 miljoen dollar schadevergoeding. ‘Shell heeft in de jaren 1997 tot en met 2003 onjuiste informatie verstrekt over de hoeveelheid reserves waarover het concern beschikte’, aldus een woordvoerder van ABP.

Het ABP nam oorspronkelijk deel aan een gezamelijk rechtszaak, ook wel class action genoemd, die groepen beleggers in de VS hadden aangespannen tegen het Nederlands-Britse olieconcern. ‘Maar op 8 januari verliep de verjaringstermijn. Als Europees bedrijf loop je dan het risico buiten deze zaak te worden gezet en een schadevergoeding mis te lopen’, aldus het ABP.

Shell schikte vorig jaar de reservekwestie met de Amerikaanse toezichthouder SEC voor 120 miljoen dollar en het concern betaalde de Britse beurswaakhond FSA 25 miljoen euro.

Meer over