Paus verhuurt Sixtijnse Kapel aan Porsche

Paus Franciscus heeft de Sixtijnse Kapel verhuurd aan Porsche. De autofabrikant organiseert zaterdagavond een klassiek concert in de door Michelangelo beschilderde kapel.

null Beeld anp
Beeld anp

De exclusieve bijeenkomst maakt onderdeel uit van een vijfdaagse Rome Experience die Porsche organiseert voor 38 personen. De opbrengst van het concert gaat naar de armen, aldus het Vaticaan. In de 2.500 vierkante meter grote ruimte zullen de bezoekers luisteren naar een concert van Rossini, uitgevoerd door het eeuwenoude Romeinse koor Santa Cecilia. Voor de hele reis betalen de deelnemers minstens 4.950 euro per persoon.

Er zijn wel vaker concerten gehouden in de Sixtijnse kapel, maar nooit eerder werd de ruimte aan een private partij verhuurd. 'Het is geen commerciële ruimte', benadrukte monseigneur Paolo Nicolini van de Vaticaanse musea deze week. 'Dit initiatief is door de vaticaanse musea georganiseerd en gericht op grote bedrijven die, doormiddel van de betaling van een kaartje, kunnen bijdragen aan het financieren van benefietacties.'

null Beeld anp
Beeld anp

Intiem diner

Na het concert dineert het Porsche-gezelschap in een zaal van de Vaticaanse Musea. Normaal kijken bezoekers in de Sixtijnse Kapel schouder aan schouder naar de beroemde fresco's van Adam en Eva. De kapel trekt ieder jaar bijna zes miljoen bezoekers, soms zijn het er meer dan 20 duizend per dag. Medewerkers van de Vaticaanse musea berispen hen voortdurend voor het maken van foto's of lawaai in de heilige ruimte. Dat het deze kapel is waar kardinalen zich door de Heilige Geest laten leiden in de keuze voor een paus, is in die drukte nauwelijks te beseffen.

Dat Franciscus de kapel nu inzet om geld in te zamelen komt voor Vaticaankenners niet als verrassing. Kort na zijn verkiezing riep Franciscus voor een 'arme kerk voor de armen' en zei hij dat de schatten van het Vaticaan moesten worden ingezet om goed te doen. Zelf is Franciscus ook uitgenodigd om met de deelnemers van de Porschereis naar het concert te komen luisteren. Volgens de krant il Messagero is hij niet van plan te komen.

Meer over