Paniek op beurs van Tokio om affaire Livedoor

De aandelenhandel in Tokio is woensdag twintig minuten stilgelegd. Door een enorme verkoopgolf dreigde het computersysteem te crashen. De Nikkei-index verloor 2,9 procent, de grootste aderlating sinds april 2005....

Beleggers waren in paniek na berichten over koersmanipulatie bij het internetbedrijf Livedoor en dumpten massaal hun technologie-aandelen. De computers van de Tokyo Stock Exchange (TSE) kunnen maximaal 4,5 miljoen orders per dag verwerken. Rond halfdrie ‘s middags, was er al sprake van vier miljoen transacties. TSE-voorman Taizo Nishimuro besloot daarop de handel te staken. Handelaren en analisten reageerden verontwaardigd.

Het is het derde incident in korte tijd. In november lag de handel een dag stil als gevolg van een storing in het computersysteem. Datzelfde systeem bleek in december vorig jaar niet in staat te zijn een foute beursorder in aandelen J-Com te herstellen. Daardoor leed de effectenbank Mizuho Securities een verlies van meer dan 200 miljoen dollar. De voormalige TSE-voorzitter Takuo Tsurushima trad daarop af.

Na de euforie eind december, toen de Nikkei voor het eerst in vijf jaar tijd door de 16000-puntengrens heen schoot, overheerst nu vertwijfeling. De beurs staat al drie dagen op verlies, als gevolg van een inval bij Livedoor. Veel beleggers zijn woedend op het management. Net nu het beter ging met de Nikkei, veroorzaken zij een schandaal met verstrekkende gevolgen, luidt hun verwijt.

Maandagavond viel Justitie het hoofdkantoor binnen van Livedoor in Roppongi Hills, evenals de woning van de flamboyante Takefumi Hori. Hij is oprichter en president-directeur van het internetbedrijf, schrijver van de bestseller The art of making 10 billion yen en bijna dagelijks te zien in een van de vele Japanse tv-quizzen.

Livedoor wordt onder meer verdacht van windowdressing, aldus de Daily Yomiuri. Ten onrechte zou de internetprovider eind september 2004 een winst van 2,4 miljard yen (16,8 miljoen euro) hebben gerapporteerd om de aandelenprijs hoog te houden. Door de winsten van drie dochterbedrijven in te lijven, zou Livedoor een daadwerkelijk verlies van 1 miljard yen (7 miljoen euro) hebben willen maskeren. Analisten verwachten dat de uitverkoop van de technologieaandelen nog enkele dagen zal aanhouden.

Meer over