nieuwsphilips

Pandemie heeft voor Philips twee gezichten

Voor Philips, dat zich steeds meer heeft gespecialiseerd in medische machinerie, had het afgelopen halfjaar dankzij covid-19 twee gezichten. Het bedrijf kende een omzetdaling, maar zag ook de orderportefeuille groeien.

Een beademingsapparaat van Philips.

Enerzijds liepen de verkopen achteruit. Ziekenhuizen hadden wel even iets anders aan het hoofd dan weer nieuwe MRI-scans te laten installeren, dus die aanschaf werd uitgesteld. Consumenten kochten voor 19 procent minder aan scheerapparaten en tandenborstels van Philips. Al met al kwam covid het bedrijf in het tweede kwartaal te staan op een omzetdaling van 6 procent.

Maar de pandemie had ook een andere kant. Philips is een van de belangrijkste producenten van beademingsapparaten. En als ziekenhuizen ergens behoefte aan hadden bij het aanzwellen van de pandemie, naast natuurlijk mondkapjes en beschermende kleding, was dat wel beademingsapparatuur. Daarvan werden er enorm veel besteld. De productie van beademingsapparaten is nu al praktisch verviervoudigd, tot vierduizend stuks per week. Een nieuw apparaat dat met ultrageluid de longen in beeld brengt, ook uiterst handig bij covid-19, kreeg in Amerika toestemming om te worden verkocht. Ook kwamen er veel orders binnen voor CT-scans en monitors voor op de intensivecareafdelingen. Het orderboek voor beademingsapparatuur en monitors verdubbelde ruimschoots. De totale stroom aan orders groeide 27 procent, een zelden vertoonde groei.

Op de beurs was Philips dankzij die uitpuilende orderportefeuille zelfs trending. De koers steeg in gisterochtend meer dan 4 procent.

‘We verwachten het komende halfjaar weer te zullen groeien’, zei bestuursvoorzitter Frans van Houten.

Meer over