Overnamegolf overspoelt Europa in aanloop naar EMU

Schaalvergroting is ineens het parool in de aanloop naar de EMU. Maandag verraste het Europese bedrijfsleven de financiële markten met een ware fusie- en overnamegolf....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Naast de fusie van Reed Elsevier en Wolters Kluwer werd de markt opgeschrikt door het samengaan van het Britse BAT Industries met de Zwitserse verzekeraar Zürich, het bod van de Italiaanse verzekeraar Generali op de Franse concurrent AGF, een fusie van twee grote Noord-Europese banken en het definitieve besluit tot het samengaan van de Britse drankenconcerns Grand Metropolitan en Guinness.

'Het is de eerste twee kwartalen van dit jaar iets rustiger geweest op de fusie- en overnamemarkt. Maar het is nu topdrukte. Dat merken wij ook hier', zegt directeur G. Landheer van adviesbureau KPMG Corporate Finance.

Tot nu toe lag het aantal megatransacties dit jaar niet boven dat van 1995 of 1996. 'Dan praat je over transacties boven een miljard gulden. Maar vlak daaronder is het aantal transacties wél geëxplodeerd. In Nederland zijn er in de eerste drie kwartalen 84 fusie- en overnametransacties geweest van meer dan een half miljard gulden. Dat waren er in de eerste drie kwartalen van 1996 slechts 45.'

Volgens Landheer is in het laatste kwartaal van het jaar altijd sprake van een fusie- en overnamehausse. 'Voor het dramatische moment van 31 december willen veel managers nog een historische beslissing voor de toekomst nemen. Ik denk dat 35 à 40 procent van de fusies en overnames altijd in het laatste kwartaal spelen.'

Of de EMU een rol speelt bij de huidige boom wil Landheer niet bij voorbaat zeggen. Zij wordt wel als motief aangevoerd. 'In de financiële wereld loopt men achter elkaar aan. De een neemt iets over en dan wil de ander de boot niet missen of het risico lopen zelf het doelwit van een overname te zijn. Hetzelfde verschijnsel zag je vlak voor Europa 1992.'

In Nederland maakten Reed Elsevier en Wolters Kluwer bekend samen de toonaangevende speler op de wereldmarkt voor wetenschappelijke uitgeverijen te willen worden. Het Britse conglomeraat BAT Industries (vooral bekend als sigarettenproducent, maar ook verzekeraar) kondigde aan te fuseren met de Zwitserse verzekeraar Zürich.

Nauwelijks hadden de markten dit nieuws verwerkt of de Italiaanse verzekeringsgigant Generali bracht een bod van bijna veertien miljard gulden uit op de Franse concurrent Assurances Générales de France (AGF). Mochten beide pogingen tot schaalvergroting slagen, dan ontstaan het derde en zesde verzekeringsconcern van Europa.

Ook Scandinavië is in de greep van de fusiekoorts. Merita, de grootste bank van Finland, gaat samen met de Zweedse financiële groep Nordbanken. Samen behoren ze tot de grootste tien bedrijven in Noord-Europa. Als reden voor de fusie werd de komst van de euro genoemd.

Ook een andere megafusie kwam maandag binnen bereik. Het Franse bedrijf LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) staakte zijn verzet tegen de fusieplannen van de Britse drankenconcerns Grand Metropolitan en Guinness. De fusie van Guinness en Grand Metropolitan is de grootste in de geschiedenis van het Britse bedrijfsleven. Guinness is vooral bekend van zijn donkere bier. Onder Grand Metropolitan vallen onder meer allerlei whiskymerken, ijsproducent Haagen-Dasz en restaurantketen Burger King.

Meer over