Overname ProSiebenSat.1 door Axel Springer geblokkeerd

De Duitse kartelwaakhond heeft de geplande overname van de omroepmaatschappij ProSiebenSat.1 door uitgeverij Axel Springer AG verboden. Dat heeft Springer maandag in Hamburg meegedeeld....

Springer zei 3,5 miljard euro te hebben geboden voor ProSiebenSat.1, de grootste particuliere zendgemachtigde in Duitsland, die eigendom is van een consortium dat wordt geleid door de Amerikaanse tycoon Haim Saban. De geplande transactie zou de kranten Bild en Die Welt hebben gekoppeld aan de zenders ProSieben en Sat.1, waarmee de Bertelsmann AG en RTL-groep een krachtige rivaal zou hebben gekregen.

De kartelwaakhond oordeelde evenwel dat de ontwikkeling ertoe zou leiden dat de Duitse reclamemarkt gedomineerd zou worden door twee enorme maatschappijen, die de concurrenten eenvoudig buitenspel konden zetten. Springer zei te onderzoeken of een beroep tegen de uitspraak zinvol is, maar verstrekte geen bijzonderheden. De uitgeverij heeft vier weken de tijd om bij minister van economische zaken Michael Glos beroep aan te tekenen.

Het Duitse commissariaat voor de media (KEK) en journalistenbonden waarschuwden eerder dat Springer door de overname te veel politieke invloed zou verwerven.

Meer over