Overname Hagemeyer ook fijn voor de AEX

Beetje zielig verhaal, de geschiedenis van het handelshuis Hagemeyer op de Amsterdamse effectenbeurs. Tenminste, als het gaat om de koersontwikkeling en het profijt dat de langetermijnbelegger daarvan heeft gehad....

Zijn beurstop bereikte het concern zomer 1997, vlak na de derde aandelensplitsing. Bijna 43 euro was Hagemeyer toen waard. Uitgedrukt in ‘aandelen 1989’: 340 euro.

Daar is tien jaar later nauwelijks 10 procent van over. Wee de ongelukkige belegger die het tien jaar geleden wel zag zitten met het handelshuis.

De overname van Hagemeyer is wel goed nieuws voor de AEX-index. Die heeft de afgelopen tien jaar – wat oplevingen daargelaten – alleen maar ellende gehad met het Naardense concern. Wie wil er nu een fonds in zijn index dat alleen maar minder waard wordt?

Dus zal er niet worden gerouwd om het beëindigen van de notering-Hagemeyer: Euronext Amsterdam verheugt zich al op een versterking van de AEX met een frisse nieuwkomer uit de AMX, het fijne vastgoedfonds Corio bijvoorbeeld.

Niet dat een nieuwe samenstelling de AEX in het huidige beursklimaat veel zou helpen. De crisissfeer op de financiële markten wil maar niet wijken. Integendeel: de ene na de andere onheilsprofeet meldt zich met nieuwe, sombere voorspellingen over het voortduren van het wantrouwen, en over de financiële schade die banken oplopen.

Hier en daar is met de herstelwerkzaamheden begonnen. Deze week maakte Merrill Lynch bekend dat John Thain de ontslagen topman Stan O’Neill zal opvolgen. Thain (52), een uiterst keurige, beminnelijke bankier, kreeg zijn vorming bij Goldman Sachs, de machtigste bank van Wall Street, en leidde de afgelopen jaren de New York Stock Exchange. In die functie bracht hij de overname van Euronext tot een goed einde.

Meer over