Overname Eyeworks betekent tweede kans Oerlemans in Amerika

De verkoop van zijn bedrijf Eyeworks, waar Warner Bros volgens ingewijden 200 miljoen euro voor over heeft, betekent voor Reinout Oerlemans een tweede kans op een Amerikaans succes. Oerlemans, die met de deal naar verluidt 95 miljoen euro verdient, verhuist met zijn gezin naar Los Angeles om Eyeworks USA te leiden. Warner Bros neemt op de Amerikaanse tak na alle vijftien internationale vestigingen over.

Haro Kraak
Reinout Oerlemans voor het logo van Eyeworks. Beeld anp
Reinout Oerlemans voor het logo van Eyeworks.Beeld anp

Oerlemans wilde een ondernemende rol vervullen en zal als voorzitter van Eyeworks USA zich bezighouden met strategische groei en nieuwe genres. 'We willen uitbreiden naar de oostkust', zegt Oerlemans. 'En we gaan meer doen op het gebied van scripted tv, drama dus.' De grootste hit is momenteel het realityprogramma Obese.

Al in 2008 vertrok de producent, presentator en regisseur voor 'minimaal drie jaar' naar de Verenigde Staten om Eyeworks 'naar een nieuwe fase te tillen'. Een jaar later keerde hij zonder succes terug naar Nederland; het Amsterdamse kantoor zou niet zonder hem kunnen.

Op eigen kracht
Toch bleef het buitenland lonken. In 2011 schakelde Oerlemans zakenbank Goldman Sachs in om de mogelijkheden van een fusie of een verkoop in kaart te brengen. In september van dat jaar kondigde hij aan dat Eyeworks op eigen kracht verder zou gaan. Volgens critici kon hij geen koper vinden, althans niet voor de vraagprijs van 200 miljoen euro.

Nu heeft Oerlemans alsnog de kapitaalkrachtige internationale partij gevonden die 200 miljoen euro wil neerleggen voor zijn bedrijf en daarmee ook de schuld van 50 miljoen euro overneemt. Oerlemans, die 63 procent van de aandelen in handen heeft, verdient in een gebruikelijke constructie 95 miljoen euro. Joop van den Ende bezit 30 procent van de aandelen en strijkt zo'n 50 miljoen euro op.

Reinout Oerlemans Beeld anp
Reinout OerlemansBeeld anp

Financiële details
Oerlemans heeft met Warner Bros afgesproken geen mededelingen te doen over de financiële details. Hij sluit met Warner Bros een distributieovereenkomst - nieuwe formats van Eyeworks USA worden via het netwerk van Warner Bros aangeboden.

Na een carrière als soapie en presentator richtte Oerlemans samen met Robert van den Boogaard en Ronald van Wechem in 2001 Eyeworks op. Het bedrijf werd groot met programma's als Sterren Dansen op het IJs, Sterren Springen op Zaterdag en Flikken Maastricht. Later regisseerde Oerlemans, intussen getooid met een artistieke baard, de films Komt een vrouw bij de dokter en Nova Zembla en produceerde hij de bioscoophit New Kids Turbo. Het programma 24 uur: tussen leven en dood (opgenomen in het VUmc) werd na één aflevering geschrapt en leverde Eyeworks een boete van 20 duizend euro op.

Inmiddels heeft Eyeworks - omzet in 2012 ruim 250 miljoen euro, nettowinst 13,9 miljoen - 1.500 medewerkers in 16 landen, waaronder vestigingen in Australië, Argentinië, Duitsland en Zweden. In 150 landen worden de formats uitgezonden.

Of de naam Eyeworks blijft bestaan is onzeker. Oerlemans: 'Dat is aan Warner Bros. We wachten nu eerst op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.' Zoals het er nu uit ziet heeft de overname geen gevolgen voor het Nederlandse personeel van Eyeworks, aldus Oerlemans.

Wat blijft er over van Eyeworks zonder Oerlemans? 'Ik ben natuurlijk het uithangbord, maar het is alleen niet meer zo dat ik de programma's pitch en van A tot Z produceer. We hebben in 16 landen bedrijven met eigen directies. Na twaalf jaar kan ik het schip met een gerust hart verlaten.'

Ronald Goes van Warner Bros (ex-Talpa) wordt topman van Eyeworks. De overname past volgens Warner Bros in de internationale groeistrategie van het bedrijf. Warner Bros kocht in 2010 en 2011 productiemaatschappijen Shed Media (Verenigd Koninkrijk) en BlazHoffski (Nederland en België), bekend van 24 uur met..., Keuringsdienst van Waarde en Hello Goodbye.

Medeoprichters Ronald van Wechem en Robert van den Bogaard zijn betrokken bij het integratieproces met Warner Bros en leggen daarna hun functie neer. Ze blijven wel actief als aandeelhouders van Eyeworks USA.

Het hoofdkantoor van Eyeworks in Amsterdam. Beeld anp
Het hoofdkantoor van Eyeworks in Amsterdam.Beeld anp
Meer over