Overleg over laatste kans op redding voor V&D

De Amerikaanse eigenaar Sun Capital en de directie van V&D schuiven vanavond aan bij een overleg dat de ruim twintig verhuurders houden in Amsterdam. Officieel gaat het daarbij niet om onderhandelingen, maar het lijkt een laatste poging om de warenhuisketen te redden.

Peter de Waard
De V&D vestiging aan het Rokin in Amsterdam. Beeld ANP
De V&D vestiging aan het Rokin in Amsterdam.Beeld ANP

De bijeenkomst is georganiseerd door de makelaardij Cushman & Wakefield die hiermee probeert een brug te slaan en te onderzoeken of en hoe de warenhuisformule kan worden voortgezet. Sun - sinds 2010 eigenaar van het warenhuisconcer - en de directie van V&D zullen mogelijk met een laatste voorstel komen aan de verhuurders.

Anders dreigt woensdag faillissement te worden aangevraagd. Vanmiddag staat al een kort geding gepland waarin een van de eigenaren ontruiming eist. Andere vastgoedeigenaren hebben V&D al vooruitlopend op een bodemprocedure in gebreke gesteld vanwege het niet betalen van de huur. Als vastgoedeigenaren en V&D-directie een compromis sluiten over lagere huur, zouden de banken bereid zijn de kredietfaciliteit open te houden.

IEF Capital, eigenaar van 12 panden van V&D waaronder die in de grote steden, heeft V&D een tegenvoorstel gedaan. In ruil voor huurkorting zou V&D de gebruikte winkeloppervlakte moeten terugbrengen. V&D aan de Kalverstraat in Amsterdam zou het warenhuis moeten inkrimpen tot de bovenste etages, zodat de ruimte op de begane grond aan andere winkels kan worden verhuurd. V&D heeft dit plan afgewezen. Nu wil IEF dat V&D onmiddellijk vier panden ontruimt.

Niet alle verhuurders zijn enthousiast over het voorstel het aantal verhuurde meters terug te brengen. Ook voor een rechtszaak vinden ze het te vroeg. Meestal zijn dit de vastgoedeigenaren van de kleinere vestigingen in steden als Den Helder, die niet zo snel een andere huurder zullen vinden.

Maree Elizen van Elizen Vastgoed, eigenaar van de V&D-onderkomens in Deventer en Apeldoorn, wil de afloop van het overleg niet voorspellen. 'Maar de eis die wordt gesteld om vier maanden geen huur in rekening te brengen en daarna nog de helft is absurd. Stel dat uw baas op 20 januari ineens laat weten dat u vanaf 1 februari vier maanden geen salaris krijgt en daarna de helft. Dat accepteert u ook niet.'

Sun Capital is bereid 40 miljoen euro extra in het concern te steken als de andere stakeholders ook een offer brengen. Maar Elizen noemt dit een druppel op de gloeiende plaat. Overigens vinden de verhuurders dat zij eigenlijk geen stakeholder zijn, maar buitenstaander. 'Ik denk niet dat de banken de rente op de leningen aan V&D halveren van 4 naar 2 procent.'

Inmiddels hebben zich 300 personeelsleden van V&D aangemeld voor een collectieve procedure tegen de plannen hun salaris met 5,8 procent te korten. Deze actie wordt gesteund door de vakbonden FNV en CNV.

Meer over