Overgewicht echt betalen

Met de KLM valt komend jaar niet meer te marchanderen over de kosten van overgewicht. Vanaf april zijn alle incheckbalies vervangen door selfservicezuilen die onverbiddelijk zijn....

Nu weten assertieve reizigers nogal eens onder bijbetaling uit te komen. Die melden zich bijvoorbeeld op het drukste moment, in de langste rij, en weigeren eenvoudigweg te betalen. Om de lieve vrede te bewaren, en de doorstroming op gang te houden, geven grondstewardessen wel eens toe. Dat kost de KLM circa vier miljoen euro per jaar.

Volgens KLM-woordvoerder Youssef Eddini wordt hier sinds twee jaar al extra op gecontroleerd. De luchtvaartmaatschappij heeft zelfs undercover toeristen ingezet om te controleren hoe makkelijk het gaat om gratis extra kilo's mee te nemen.

Inmiddels is het personeel strenger geworden. Volwassenen die met een kinderticket het vliegtuig in proberen te komen worden bij het inchecken gesignaleerd. Ook de truc van sommige reizigers hun ticket nog te annuleren terwijl ze al in de slurf staan, is inmiddels herkend. Dat kan bij sommige dure tickets waarvan het bedrag dan tijdens de vlucht nog wordt teruggestort. Verdere automatisering van het inchecksysteem moet circa de helft van de huidige fraude oplossen. Waaronder bijvoorbeeld het kopen van een goedkoper ticket in bijvoorbeeld België naar een verre bestemming via Schiphol. De reiziger gooit de ticket Brussel-Amsterdam weg en stapt gewoon op in Amsterdam. Fraude blijft volgens Eddini wel mogelijk, maar wordt wel moeilijker.

Meer over