Oud-topman Vestia voor tuchtrechter

De voormalige financieel topman van Vestia moet vandaag voor de tuchtrechter verschijnen. De beroepsorganisatie van accountants (NBA) klaagt de als accountant opgeleide Kees Wevers aan voor zijn aandeel in het miljardendebacle bij de Rotterdamse corporatie.

Kees Wevers, oud-directeur Financien en Control bij Vestia, in 2014 bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningsorporaties. Beeld ANP
Kees Wevers, oud-directeur Financien en Control bij Vestia, in 2014 bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningsorporaties.Beeld ANP

De NBA verwijt Wevers dat hij heeft zitten slapen terwijl de frauderende kasbeheerder van Vestia voor miljarden met rentederivaten speculeerde. 'Hij heeft de principes van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid onvoldoende nageleefd en verzuimd in te grijpen', aldus de woordvoerder van de NBA. Het is zeldzaam dat een accountant wordt aangeklaagd die in dienst was van een gedupeerd bedrijf. Doorgaans staan externe accountants terecht.

Bedrijfseconoom en registeraccountant Kees Wevers (59) kwam in 1992 in dienst bij het Gemeentelijk Woningbedrijf Den Haag, dat onder de naam Vestia uitgroeide tot de grootste woningcorporatie van Nederland. Als financieel directeur was Wevers volgens collega's een aimabele Brabander die zijn zaakjes op orde leek te hebben.

Goedkoop lenen

Dat bleek tegen te vallen. Onder zijn neus bouwde kasbeheerder Marcel de Vries een derivatenberg op ter waarde van 23 miljard euro. Dankzij die derivaten kon Vestia goedkoop lenen, was het verhaal. Maar in 2011 bleek dat De Vries de derivaten niet meer onder controle had. Toen de rente scherp daalde, kwam Vestia in geldnood. Begin 2012 stond de corporatie aan de rand van een faillissement dat de hele volkshuisvesting in Nederland omver dreigde te trekken.

Kort daarop openbaarde de in gewetensnood geraakte financieel tussenpersoon Arjan Greeven dat hij in de loop der jaren 20 miljoen aan provisies had verdiend aan de derivaten die Vestia via hem kocht van grote zakenbanken. De helft van dat bedrag had hij doorbetaald aan Marcel de Vries, bekende Greeven.

Ontslagvergoeding

In 2013, een jaar nadat Vestia met 2 miljard euro aan huurdersgeld de derivatenportefeuille had afgekocht, werd Kees Wevers ontslagen. De kantonrechter oordeelde dat hij geen grip had op de situatie bij Vestia. Wevers had volgens Vestia 5 à 6 ton ontslagvergoeding geëist, in lijn met zijn lange dienstverband en salaris boven de balkenendenorm. De corporatie wilde hem niets geven. Maar de rechter vond een ton op zijn plaats, gezien de grote media-aandacht en het feit dat Wevers inmiddels arbeidsongeschikt was.

Toen hij vorige zomer als getuige voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties moest verschijnen, zagen zijn oud-collega's een gebroken man. Hij praatte moeilijk en kon zich slecht concentreren. 'Als ik het even niet meer aankan, zal ik vijf minuten schorsing vragen', zei hij voor zijn verhoor.

Uit dat verhoor bleek dat Wevers zijn frauderende kasbeheerder blind vertrouwde. Zo kon er een passage in het treasurystatuut terechtkomen waarin De Vries had toegevoegd dat niet iedereen binnen de organisatie hoefde te begrijpen waar hij als kasbeheerder mee bezig was. Wevers wist niet dat dat erin stond, zei hij. Hij las het document destijds niet, 'en ik was niet zo handig met Word dat ik die twee versies kon vergelijken'.

Door Wevers aan te klagen, komt de NBA tegemoet aan een oproep die de voorzitter van de accountantskamer in 2012 deed. Hij zou graag vaker 'accountants in business' in zijn rechtszaal willen zien.

Drie jaar

Overigens is ook ex-kasbeheerder Marcel de Vries opgeleid tot accountant. Maar zolang De Vries onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek klaagt de BNA hem niet aan. De beroepsorganisatie kan nog drie jaar wachten, daarna is de zaak verjaard.

Wevers is de vijfde accountant die in verband met het derivatendrama bij Vestia voor het hekje moet komen. Zijn advocaat René van de Klift wilde gisteren nog niet inhoudelijk op de aanklacht reageren. Hij liet wel weten dat de oud-topman zich vandaag gaat verweren.

Meer over