Oud papier is vaker grondstof nieuw papier

De Nederlandse papier- en kartonindustrie heeft vorig jaar meer dan ooit oud papier als grondstof gebruikt. De fabrieken verwerkten 2,25 miljoen ton oud papier, 6,6 procent meer dan in 1996....

ANP

HOOFDDORP

Voor de papier- en kartonindustrie was 1997 toch al een recordjaar. Nog nooit werd er zoveel papier en karton gemaakt: 3,16 miljoen ton of 5,8 procent meer dan in 1996. Dat bracht 4,03 miljard gulden op, een stijging van 4,9 procent. Van de afzet ging bijna 70 procent naar het buitenland, waarmee de export met 10,5 procent steeg.

Er was een stijgende vraag naar de producten, met als gevolg een goede benutting van de capaciteit. De afzet steeg bij een prijspeil dat gemiddeld redelijk en vrij constant was. Omdat de grondstoffenprijzen ook weinig bewogen, waren de resultaten van de bedrijven beter dan in 1996, ofschoon de marges volgens de VNP nog steeds te wensen overlaten. Intussen is de oudpapierprijs dit jaar wel al gestegen door een toenemende vraag in Europa en het Verre Oosten.

De in de industrie bereikte resultaten waren mede het gevolg van doorgevoerde reorganisaties. Het aantal directe werknemers in de bedrijfstak liep daarbij met 2,5 procent terug naar 6900.

Meer over