Otra waarschuwt voor winstdaling

Technisch groothandelsconcern Otra rekent voor de eerste zes maanden van dit jaar op een nettowinst die 'sterk lager zal zijn' dan in dezelfde periode van vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De aarzelende ontwikkeling van de bouwsector in Duitsland en een laatste moeizame fase van een reorganisatie in Nederland, zijn de belangrijkste oorzaken voor de neerwaartse bijstelling van de prognose.

Voor het gehele jaar durft het Amsterdamse concern dan ook nog geen nauwkeurige winstverwachting uit te spreken. Otra verwacht voor geheel 1998 een winst die 'mogelijk substantieel lager' zal uitvallen vergeleken met het jaar daarvoor.

Opmerkelijk is dat ondanks de onzekere situatie in Duitsland, waar Otra 45 procent van de omzet behaalt, het cluster Centrum (Duitsland en Tsjechië) 'een bemoedigende winststijging' laat zien. Een woordvoerder van het bedrijf vindt het nog te vroeg om details te geven. 'Bij de publicatie van de jaarcijfers begin september zullen we meer bekendmaken', zei hij.

In 1997 boerde Otra goed. Door een reorganisatie steeg de nettowinst met 28,7 miljoen gulden naar 70,6 miljoen, terwijl de omzet met 4,5 procent toenam tot ruim 4 miljard gulden. De nu lopende herstructurering moet Otra efficiënter maken, dienstverlening optimaliseren en de commerciële slagkracht vergroten.

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs straften de winst

waarschuwing maandag genadeloos af. Het aandeel sloot 4,50 gulden, ofwel bijna 15 procent, lager op 26.

Meer over