Oss vreest ontslaggolf Organon

In Oss en omgeving is grote onrust ontstaan door de berichten over een op handen zijnde ontslaggolf bij het farmaceutisch bedrijf MSD, het voormalige Organon. Meer dan de helft van de 4.500 banen staat op de tocht, meldde het Brabants Dagblad woensdag.

Van onze verslaggevers Wouter Keuning en Raoul du Pré

Vakbonden, gemeentebestuurders en lokale politici maken zich grote zorgen. ‘Als dit klopt is dat dramatisch voor de lokale economie en werkgelegenheid’, aldus vakbondsbestuurder Aranka Ouwehand.

Onderzoeksfuncties

Volgens de krant wil MSD, de nieuwe Amerikaanse eigenaar van Organon, het farmaceutisch bedrijf halveren. Het zou beginnen met ruim 700 banen in het productiebedrijf en met alle 200 onderzoeksfuncties. Uiteindelijk blijft alleen een uitgekleed bedrijf over dat zich toelegt op de medische vrouwenproducten zoals de anticonceptiepil. De productie van alle andere medicijnen verdwijnt naar fabrieken in het buitenland.

MSD komt pas volgende week met het plan naar buiten, wil niet reageren op geruchten en noemt de berichtgeving ‘voorbarig’. Het bedrijf zegt nog niet te weten wat de al eerder aangekondigde wereldwijde reorganisatie voor Oss betekent.

Vakbondsbestuurder Ouwehand: ‘Het personeel is nog niet geïnformeerd. Wij ook niet. Zeker is dat zich donkere wolken samenpakken boven Oss. Eerder deze maand schrapte Unox al 95 banen in de Osse fabriek. En nu komt deze massaslachting er misschien nog overheen. De regio heeft het toch al moeilijk. Zeker voor het laagopgeleide personeel is het zeer de vraag of ze wel aan ander werk kunnen komen.’

Kenniseconomie

Ouwehand hoopt dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken het bedrijf niet zomaar zijn gang laat gaan. ‘Ik verwacht van het Rijk dat het zich hiermee bemoeit. De onderzoeksafdeling is een van de pijlers onder onze kenniseconomie. Die dreigt nu onderuit te worden getrokken.’

Burgemeester Herman Klitsie roept zijn wethouders vandaag bijeen voor spoedberaad. De gemeente wil daarna pas reageren. De SP, de grootste plaatselijke partij, is hoogst gealarmeerd. Raadslid Lilian Marijnissen: ‘Het zijn verontrustende berichten.’ Een massaontslag zou in haar ogen ‘een drama zijn’.

Nefarma, de Nederlandse koepelorganisatie van farmaceutische bedrijven, wil niet reageren zolang MSD zelf geen mededelingen doet. ‘Het is wel te verwachten dat er iets gaat gebeuren, maar in welke orde van grootte dat zal zijn is nog niet bekend.’

De oude Organon-fabriek in Oss (ANP) Beeld
De oude Organon-fabriek in Oss (ANP)
Meer over