OR van PCM stapt toch naar rechter om wanbeleid

De journalistenvakbond NVJ en de centrale ondernemingsraad (COR) van PCM stappen toch naar de rechter. Zij willen dat de Ondernemingskamer gaat onderzoeken of er sprake is geweest van wanbeleid bij het uitgeefconcern PCM, de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad....

De stap is zeer tegen de zin van de top van PCM en zijn grootaandeelhouder Stichting Democratie en Media (SDM).

Een paar maanden geleden kwamen PCM, SDM en de bonden overeen een eigen intern onderzoek te verrichten naar het beleid van PCM, dat onder de vleugels van het Britse opkoopfonds Apax zijn financiële positie ernstig zag verslechteren.

PCM en SDM zouden op vrijwillige basis aan het onderzoek meewerken. Maar de bonden slaan nu een andere weg in, omdat ze te veel tegenwerking ondervinden.

Ook speelt een rol dat sinds kort de centrale ondernemingsraad van PCM volop samenwerkt met de bonden. Tot voor kort weigerde de COR-voorzitter mee te werken aan een onderzoek door de Ondernemingskamer. Nu hij aan de kant is gezet, loopt de samenwerking een stuk soepeler, zo stellen ingewijden.

Formeel sturen de bonden vandaag een brief naar de raad van bestuur van PCM en naar de aandeelhouders. In de brief wordt gevraagd alle relevante stukken te mogen inzien.

De top van PCM en grootaandeelhouder SDM hebben echter al laten weten dat ze aan dit verzoek niet kunnen voldoen, omdat Apax de uitgever een geheimhoudingsplicht heeft opgelegd. Zo mag het bedrijf niets melden over de herfinanciering van 2004 en de vertrekregeling van Apax.

Krijgen de de bonden en de COR de verlangde papieren niet te zien, dan ligt de weg open naar een onderzoek door de Ondernemingskamer.

In dat geval worden de PCM-bestuurders verplicht openheid van zaken te geven.

Meer over