'Opwindendste beursgang in jaren is ABN Amro'

Het lijkt de Drie Dwaze Dagen wel: beleggers hebben massaal ingetekend op ABN Amro-certificaten. Is het voor particulieren een verstandige belegging?

Johan van Hall, vice voorzitter van de raad van bestuur, Wietze Reehoorn, Head of Group Strategy en Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro voorafgaand aan de persbriefing over de beursgang van de bank. Beeld anp
Johan van Hall, vice voorzitter van de raad van bestuur, Wietze Reehoorn, Head of Group Strategy en Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro voorafgaand aan de persbriefing over de beursgang van de bank.Beeld anp

De inkt van het prospectus was amper droog of ABN Amro was al uitverkocht, meldde persbureau Bloomberg woensdagochtend. Bloomberg baseerde zich op informatie die de bank naar investeerders had gestuurd. Binnen 24 uur nadat beleggers konden intekenen op de 216,2 miljoen certificaten van aandelen die de bank aanstaande vrijdag op de beurs aanbiedt, zou het volledige pakket dus op papier al verkocht zijn. Onderliggende boodschap: het loopt storm.

Een zacht prijsje

Het hoofd aandelenstrategie van Saxo Bank, Peter Garnry, stuurde deze week een watertandende beoordeling van ABN Amro de wereld in. Kwijlende kop: 'De opwindendste Europese beursgang in jaren is ABN Amro'. Garnry beveelt de staatsbank bij beleggers aan als 'een sterke financiële instelling die veel waarde bevat' en voor een zacht prijsje wordt aangeboden.

Desondanks is het succes van de beursgang op 20 november niet gegarandeerd. Er klinken namelijk ook andere, veel lauwere geluiden. Saxo Bank mag dan laaiend enthousiast zijn, daar staat het wat zurige commentaar van Reuters-analist Dominic Elliott tegenover. Elliott schrijft dat de bank met een flinke korting moet worden verkocht, omdat beleggers geen aandelen maar certificaten met beperkt stemrecht krijgen. Andere, vooral Britse en Amerikaanse criticasters, klagen over de beperkte groeimogelijkheden van ABN Amro, de strenge bankenregulering en het feit dat de Nederlandse staat nog enkele jaren grootaandeelhouder blijft en daarmee een flinke vinger in de pap houdt.

Gerrit Zalm na de persbriefing over de beursgang van de bank. Beeld anp
Gerrit Zalm na de persbriefing over de beursgang van de bank.Beeld anp

Garantie voor een mooie opbrengst

Dat de emissie binnen een etmaal overtekend was, is evenmin een garantie voor een mooie opbrengst. Doorgaans moeten aandelenemissies meerdere malen overtekend zijn om een goede prijs te behalen. Het aantal bestellingen moet dus twee, drie of vier keer zo groot zijn als het aanbod. Professionele beleggers moeten vooraf aangeven voor welke prijs zij de certificaten willen kopen. ABN Amro heeft daarvoor een bandbreedte van 16 tot 20 euro aangegeven. De huidige boekwaarde van de bank zou een prijs van circa 18 euro rechtvaardigen. Als volgende week blijkt dat de meeste beleggers niet meer dan 16 euro willen betalen, zijn alle certificaten weliswaar verkocht, maar wel voor een lage prijs. Met die uitkomst zullen minister Dijsselbloem en bestuursvoorzitter Gerrit Zalm nauwelijks tevreden zijn.

Particulieren die al voor de beursgang aandelen willen kopen, hebben niet de luxe van grote beleggers om zelf hun aankoopprijs te bepalen. Als zij inschrijven op de emissie, moeten zij de uitgifteprijs betalen die de verkoper (de Staat) in overleg met de adviserende zakenbanken vaststelt. Die uitgifteprijs wordt pas op de avond voor de beursgang bekendgemaakt, dus als de inschrijving al is gesloten. De uitgifteprijs is de eerste harde indicatie voor de populariteit van de ABN Amro-certificaten. Als hij tussen de 18 en 20 euro ligt, duidt dat op veel belangstelling van grote beleggers die minimaal de boekwaarde willen betalen.

Particuliere beleggers kunnen nog tot halverwege woensdagmiddag 18 november intekenen op certificaten ABN Amro. De Staat heeft bijna 19 miljoen certificaten, circa 10 procent van het totaal, gereserveerd voor Nederlandse particulieren. Zij krijgen in principe minimaal 250 certificaten toegewezen, tenzij ze intekenen voor minder of tenzij er erg veel belangstelling is voor dit 'volksaandeel'. En die grote belangstelling is er zeker, melden beleggingsmakelaars Binckbank en DeGiro. Peter Siks van Binckbank meldt dat veel klanten meteen na het verschijnen van het prospectus, dinsdagochtend, bestellingen plaatsten. 'Veel particulieren hebben duidelijk al enige tijd geleden besloten in ABN Amro te beleggen. Nederlanders beleggen graag in Nederlandse bedrijven en ABN Amro is een groot beursfonds dat terugkomt, geen nieuw bedrijf dat beleggers nog moeten leren kennen. ABN Amro is een bekende naam.' Ook bij DeGiro stromen de bestellingen binnen, aldus directeur Gijs Nagel. 'Donderdag kregen we een recordaantal telefoontjes. Er is bij ons al voor miljoenen euro's ingeschreven. Ook veel buitenlandse klanten willen in ABN Amro beleggen. Dat zie je niet vaak bij Nederlandse beursgangen.'

Voor wie nog aarzelt over wel of niet een staatsbank kopen, volgt hier een overzicht van de sterke en zwakke punten die beleggingsanalisten in ABN Amro ontwaren.

1 Mooi dividend

ABN Amro keert 40 procent van de nettowinst als dividend aan de aandeelhouders uit. Vanaf 2017 wordt dat 50 procent. Bij de huidige winstcijfers en een uitgifteprijs van 18 euro (het midden van de aangegeven bandbreedte) kunnen beleggers een rendement van 5 tot 6 procent op hun belegging verwachten. Het koopadvies van beleggingsanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is vooral op dat mooie dividend gebaseerd. Corné van Zeijl van Actiam noemt 50 procent dividend 'een magisch getal'. 'Voor particuliere beleggers is dat in vergelijking met de lage rente die ze op hun spaarrekening krijgen al snel aantrekkelijk.'

2 Laag risico

Van Zeijl: 'ABN Amro is een saaie bank die weinig risico neemt. Europese banken als BNP Paribas en Deutsche Bank zitten nog met de nasleep van allerlei schandalen, het gevolg van hun zakenbankactiviteiten. Die heeft ABN Amro na 2007 grotendeels afgestoten.'

3 Stevige vermogensbuffer

ABN Amro heeft in vergelijking met vergelijkbare banken vrij hoge vermogensreserves. Dat betekent dat de bank bij problemen een stootje kan hebben en minder snel in de knel komt als de kapitaaleisen voor banken in de toekomst verder verhoogd worden (wat vrijwel zeker zal gebeuren).

4 Lage instapprijs

Zelfs als de certificaten voor 20 euro van de hand gaan, krijgen beleggers nog steeds waar voor hun geld, menen sommige analisten. Voor 16 euro is het aandeel een koopje. Bij andere beursgenoteerde banken is de verhouding tussen de jaarwinst en de koers van het aandeel gemiddeld iets gunstiger, maar als de sterke vermogenspositie en de relatief hoge winst van ABN Amro in aanmerking worden genomen, scoort ABN Amro het op een na hoogste van 36 Europese banken, aldus Saxo Bank.

Zwak: 1 Weinig groeipotentieel

'ABN Amro heeft niet veel groeiperspectief, omdat de bank voornamelijk in Nederland actief is', oordeelt Jos Versteeg. 'De hypotheekmarkt is hier wel verzadigd. Eventuele winstgroei zal daarom vooral uit kostenbesparingen moeten komen.' Corné van Zeijl: 'De rentemarge stijgt eigenlijk niet meer. De enige manier om de winst te vergroten is heel veel mensen ontslaan.'

2 Ietwat opgepoetste balans

Jos Versteeg vindt dat de recente winstcijfers van ABN Amro enigszins geflatteerd zijn. In zijn ogen stopt de bank dit jaar wel erg weinig in de stroppenpot voor krediet- en andere verliezen. Daardoor valt de winst dit jaar in vergelijking met het jaar ervoor extra hoog. 'De economie verbetert, dus het is logisch dat de bank minder hoeft af te boeken op slechte leningen. Maar deze daling is wel erg groot. Dat gaf ABN Amro in het tweede kwartaal ook wel toe. Vlak voor de beursgang wil het bestuur natuurlijk goede resultaten presenteren.'

3 Schadeclaims

In het prospectus waarschuwt ABN Amro dat de bank mogelijk schadeclaims tegemoet kan zien van mkb-ondernemers die rentecontracten van de bank hebben gekocht. Honderden mkb-bedrijven zijn het schip in gegaan met die rentederivaten en verwijten de banken dat ze niet voor de risico's van deze contracten hebben gewaarschuwd. Claimadvocaten slijpen de messen en hebben schadeclaims bij ABN Amro ingediend. Hoge schadevergoedingen kunnen in toekomst de winst van de bank aantasten. Deze week veroordeelde een rechtbank ABN Amro nog tot het betalen van (mogelijk tientallen miljoenen euro's) schadevergoeding aan een aantal hypotheekklanten.

4 Bankenregulering

Banken moet aan steeds strengere eisen voldoen om te voorkomen dat de belastingbetaler opnieuw het gelag moet betalen in een grote financiële crisis. Banken moeten steeds meer vet op de botten hebben om een nieuwe kredietcrisis te kunnen doorstaan. Die hoge vermogensbuffers verminderen de verwachte rendementen voor aandeelhouders. Ook ABN Amro zal nog veel geld moeten oppotten de komende jaren, geld dat de bank dus niet voor investeringen en overnames kan gebruiken.

Meer over