Optrekjes Keizersgracht hebben zelfde prijskaartje als alle huizen op Terschelling

De Keizersgracht is als het gaat om koopwoningen meer waard dan heel Terschelling. Aan de Amsterdamse gracht zijn de huizen bij elkaar 680 miljoen euro waard, nipt meer dan de huizen op het Waddeneiland.

Jochem van Staalduine
De Keizersgracht in Amsterdam. Beeld anp
De Keizersgracht in Amsterdam.Beeld anp

Nederland heeft meer dure huizen dan ooit, blijkt uit onderzoek van statistiekbureau Calcasa. Ruim 48 duizend woningen hebben een waarde boven een miljoen euro, 75 procent meer dan drie jaar geleden. De waarde van hun villa's en andere woonpaleizen steeg afgelopen jaar ook nog eens meer dan gemiddeld: 6,9 procent tegen 5,5 procent voor alle koopwoningen. Calcasa is gespecialiseerd in de taxatie van onroerend goed, op basis van onder meer verkoopprijzen en de marktontwikkeling.

Vooral in de Randstad zijn woningen te vinden met een waarde boven de magische grens van een miljoen euro. Zo is het mogelijk dat de koopwoningen van de Laan van Meerdervoort in Den Haag meer opbrengen dan de woningvoorraad op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog samen. Daarbij moet gezegd dat het aantal koophuizen op de statige Haagse laan maar iets lager is dan het aantal koopwoningen op de Waddeneilanden.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

281 panden

Koploper in de categorie 'miljoen-plus' is de Amsterdamse Keizersgracht met 281 panden. De duurste straat van Nederland is het niet. In de Konijnenlaan in Wassenaar zijn de huizen zonder uitzondering meer dan een miljoen euro waard. Gemiddeld prijskaartje: 2,55 miljoen euro. Omdat de straat minder lang is dan de Keizersgracht komt de totale waarde echter lager uit dan die van de Amsterdamse gracht.

De hoogste gerealiseerde verkoopprijs van een woning van het afgelopen jaar komt ook uit Amsterdam, maar dan een gracht verderop. Een pand op de Herengracht wisselde voor 4,9 miljoen euro van eigenaar. Het Gooi is ook goed vertegenwoordigd in de statistieken van dure huizen. In Blaricum is een derde van alle huizen meer dan een miljoen waard.

De grootste gemeente zonder één miljoenenwoning is Brunssum in Limburg. Tot de grote gemeenten met minder dan tien miljoenenwoningen behoren Heerlen, Assen en Den Helder.

Bezitters van huizen in het hogere prijssegment hebben buiten de Randstad meer waar voor hun geld. Zo krijgen bezitters van dure huizen in de regio's Twente en Arnhem/Nijmegen de meeste vierkante meters voor hun miljoen. En mocht al die ruimte tegenvallen, dan is een duur huis in Twente zo weer verkocht. De gemiddelde periode dat een tophuis daar te koop staat is acht maanden, waar de gemiddelde looptijd van dure huizen in Nederland negentien maanden bedraagt. Voor alle koopwoningen in Nederland, dus in alle prijscategorieën, is dat veertien maanden. Minder eenvoudig is af te komen van een villa in Midden-Noord-Brabant. Het verkopen van een miljoenenwoning kost daar gemiddeld 31 maanden.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Deze visualisatie brengt de Nederlandse huizenmarkt in het vierde kwartaal van 2016 in beeld, in vergelijking met het vierde kwartaal van voorgaande jaren. Bekijk zelf de historische ontwikkelingen in de regio's door een postcode op te geven, door op de kaart te klikken of door een grafieklijn te selecteren.

Meer over de huizenmarkt:

Rijke ouders azen op Amsterdamse woningen

Wie jaagt op een woonhuis in Amsterdam, ervaart stevige concurrentie. Investeerders en rijke ouders van jonge huizenzoekers stuwen de huizenprijzen in de hoofdstad almaar verder op.

Stijgende huizenprijzen, kunt u erom juichen?

De huizenprijzen blijven ook dit jaar stijgen. edragseconoom Henriëtte Prast plaatst daar kanttekeningen bij. 'Waarom zou je nu je huis verkopen?'

Aantal beschikbare koopwoningen in Amsterdam daalt in recordtempo

Het aantal Amsterdamse woningen dat te koop staat, is de afgelopen drie jaar in recordtempo gedaald. De percentuele afname bedroeg bijna 63 procent, terwijl het aantal beschikbare koopwoningen landelijk met 35 procent afnam.

Meer over