Optimistisch begin 2006 voor Damrak

Het Damrak is het nieuwe jaar rustig en in opperbeste stemming begonnen. De graadmeter AEX steeg 3,74 punten naar 440,52 punten....

Weinig stukken veranderden maandag van eigenaar, mede omdathet aan bedrijfsnieuws ontbrak; de Amerikaanse aandelenbeurs vanWall Street, die richtinggevend is voor de Europese markten,bleef maandag gesloten, net als de effectenbeurs in Londen.

Buhrmann, de maker van kantoorartikelen, maakte zijn reputatievan het best presterende beursfonds van 2005, ook op de eerstedag van 2006 waar: het aandeel steeg 4,2 procent in waarde enkwam op 12,95 euro uit. Dat is de hoogste koers sinds mei 2002.

De grote stijging van de index kwam evenwel vooral door ING,dat veel meer gewicht in de schaal legt. Een analist van dezakenbank Theodoor Gilissen verhoogde zijn waardering voor debank, en noemde het aandeel een van zijn favorieten voor 2005.Mede daardoor steeg het aandeel 1,37 procent naar 29,70 euro. Datvertaalde zich op zijn beurt in een stijging van de AEX-index met1 punt. Ook beursgigant Shell, dat profiteerde van hogereolieprijzen, hielp de beurs omhoog.

In de MidKap-index sprong effectenhuis Van der Moolen eruitmet een koerswinst van liefst 15,3 procent. Aandeelhoudersreageerden enthousiast op het aftreden van topman Fred Böttcher.

Het postconcern TNT maakte maandag bekend dat het zijnlogistieke activiteiten in Frankrijk grotendeels van de handdoet. Het Franse vracht- en transportbedrijf Malherbe wordt denieuwe eigenaar van de TNT-dochter Logistiques Ladoux. Eenhalfjaar geleden werd de verkoop al aangekondigd. Alleen deexpres- en vrachtmanagement-activiteiten houdt TNT in eigen hand.

Beter wordt TNT niet van de verkoop. Het postbedrijf sluit detransactie af met een verlies van maximaal 140 miljoen euro, datnog grotendeels ten laste zal komen van boekjaar 2005. TNT maaktein december bekend het merendeel van zijn logistiekeactiviteiten, goed voor een jaaromzet van 3,4 miljard euro, vande hand te willen doen. Het concern wil zich de komende jarenconcentreren op de beter renderende postbezorgingsactiviteitenen het pakketvervoer. De beurskoers van TNT sloot maandag 0,72procent hoger op 26,59 euro.

Ook elders in Europa gingen de beurzen omhoog: de DuitseDAX-index en de Franse CAC-index beide met 0,8 procent.

Meer over