Optimisme zet Wall Street op winst

NEW YORK (ANP) - Optimisme heerste woensdag op de aandelenbeurzen in New York. Bij sluiting van de handelsdag noteerden alle indices flinke koerswinsten. Een goede prognose van chipproducent Intel, beter dan verwachte macrocijfers en een gunstige vooruitblik op de economie van het stelsel van centrale banken (de Fed) lagen ten grondslag aan het positieve sentiment op Wall Street.

De hoofdgraadmeter, de Dow-Jonesindex, noteerde een winst van 256,72 punten (3,1 procent) op 8616,21 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 26,84 punten (2,9 procent) tot 932,68 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 63,17 punten omhoog (3,5 procent) tot 1862,90 punten.

In de Dow was chipproducent Intel een grote stijger met een plus van ruim 7 procent. Het bedrijf had dinsdag nabeurs laten weten in het lopende kwartaal een omzet tussen de 8,1 en 8,9 miljard dollar te verwachten, waar analisten rekenden op 7,8 miljard dollar. Intel denkt vooral te profiteren van de sterke vraag naar pc's door Aziatische consumenten. Ook Intels concurrent Advanced Micro Devices (AMD) liftte mee op het positieve sentiment met een koersstijging van 9,6 procent.

Gunstige macrocijfers

Gunstige macrocijfers droegen verder bij aan de optimistische stemming op Wall Street. De industriële bedrijvigheid in de staat New York viel veel hoger uit dan verwacht. De zogeheten Empire State Index steeg deze maand naar het hoogste niveau in ruim een jaar. Ook kwam er een meevallend cijfer over de industriële productie in de Verenigde Staten.

Halverwege de handelsdag kwam ook de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, met naar boven bijgestelde verwachtingen voor de Amerikaanse economie. De Fed voorziet voor volgend jaar een groei van 2,1 tot 3,3 procent en een vertraging van de krimp in de tweede helft van dit jaar.

Kwartaalcijfers grote ondernemingen

Daarbij presenteerden grote ondernemingen de afgelopen dagen gunstige kwartaalcijfers, die erop wijzen dat het beter gaat met de winstgevendheid dan gedacht, zei een marktanalist. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs behaalde in het tweede kwartaal een winst van 2,7 miljard dollar, een stijging van ruim 30 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse fabrikant van geneesmiddelen en verzorgingsproducten Johnson & Johnson (J&J) boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 3,2 miljard dollar, wat beter was dan verwacht.

Hadden beleggers dinsdag nog hun winsten in financials genomen, woensdag waren de aandelen van financiële fondsen in trek. Citigroup won bijna 9 procent, de koers van JP Morgan Chase steeg bijna 5 procent en Bank of America ging 4,5 procent omhoog. American Express was de grootste stijger in de Dow met een winst van 12,1 procent.

Winst

Alle fondsen in de Dow boekten winst, met uitzondering van fastfoodconcern McDonalds's met een min van 0,7 procent.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,4105 dollar, tegen een wisselkoers van 1,4110 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer over