Optimisme op beursvloer houdt aan

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam noteerde maandag aan het begin van de middag stevig in de plus. Het positieve sentiment van vorige week hield aan. Beleggers kijken hoopvol uit naar de grote hoeveelheid kwartaalcijfers die deze week naar buiten komt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een half uur na het middaguur een winst van 3,71 punten (1,4 procent) op 270,11 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 0,7 procent tot 375,63 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 1,6 en 1,8 procent.

Vorige week sloot de AEX vijf handelsdagen op rij met winst. Dat was vooral te danken aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder meer Philips, IBM, Google, Intel en de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs.

Bedrijfscijfers

De handel draait deze week opnieuw om de bedrijfscijfers. Uit de Verenigde Staten komen resultaten van onder meer Texas Instruments, AMD, Caterpillar, DuPont, Merck, Pfizer, Boeing en Coca-Cola. In Amsterdam publiceren onder meer TomTom, Accell, KPN en USG resultaten.

,,Deze week zal meer duidelijkheid geven of het ergste van de recessie achter de rug is of dat het herstel nog op zich laat wachten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Positieve stemming

Volgens Bert van Hoogenhuyze van Dresdner VPV zijn beleggers positief gestemd door de meevallende cijfers die vorige week naar buiten kwamen. ,,Er is hoop dat er meer berichten komen waarin wordt gemeld dat de orders en de omzet het dieptepunt zijn gepasseerd.''

Het MidKap-fonds TenCate verloor 8,5 procent. Het textielbedrijf gaf vrijdag nabeurs in een tussentijds handelsbericht aan dat de winst en omzet in het tweede kwartaal zijn gedaald. Daarop kreeg het fonds een afwaardering van zakenbank Petercam. Volgens Petercam kan het handelsbericht alleen maar worden gezien als een winstwaarschuwing.

ASMI

De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI maakte maandag bekend een eerder aangekondigde reorganisatie sneller te gaan uitvoeren. Daarnaast worden de kosten van de reorganisatie opgevoerd van 25-30 miljoen tot 60-70 miljoen euro. Ook moet het bedrijf extra afschrijven. Het aandeel steeg 1 procent.

De oliegerelateerde fondsen profiteerden van een hogere olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie steeg maandag met 1,6 procent tot 64,60 dollar. Shell steeg 2 procent en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore won 1,4 procent. Het Britse oliebedrijf BP klom 2,3 procent en Total ging 1,8 procent vooruit in Parijs.

De euro noteerde maandag op 1,4230 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4115 dollar.

Meer over