Opties uit de gratie als beloning voor topbestuurders

Negen bestuurders van bedrijven incasseerden vorig jaar met elkaar voor 6,8 miljoen euro aan opties. Dat is minder dan de helft van het bedrag in 2013.

ampioen opties is voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink, die in 2006 op één dag voor 64,5 miljoen euro cashte, bleek eerder uit onderzoek van de Volkskrant. Beeld anp
ampioen opties is voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink, die in 2006 op één dag voor 64,5 miljoen euro cashte, bleek eerder uit onderzoek van de Volkskrant.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de meldingen vorig jaar van aandelen- en optietransacties bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarmee zet de trend door dat opties plaatsmaken voor soberder regelingen met prestatieaandelen. Opties zijn het recht om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen te kopen. Als dat goedkoop mag en in grote aantallen, kan dat bestuurders in een klap multimiljonair maken. Dat gebeurde onder meer met Cor Boonstra (Philips) en Ad Scheepbouwer (KPN). Kampioen opties is voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink, die in 2006 op één dag voor 64,5 miljoen euro cashte, bleek eerder uit onderzoek van de Volkskrant.

De bedragen van vorig jaar komen daar niet in de buurt. President-commissaris Alex Mandl van het Franse - en in Amsterdam genoteerde - digitalebeveiligingsbedrijf Gemalto wist nog het meest binnen te halen. De Amerikaanse Oostenrijker verzilverde voor 4,9 miljoen euro. De rest, bij onder meer kabelmaker TKH, groothandel Sligro en kunstgrasleverancier Ten Cate, was kruimelwerk vergeleken bij de gloriejaren. Opties begonnen toen steeds meer verzet op te roepen bij de politiek, werknemers en, later, aandeelhouders, waardoor veel bedrijven voor andere ­beloningsvormen kozen. Vorig jaar stopten het Egyptische conglomeraat OCI en ingenieursbureau Arcadis met opties.

Verantwoording

Het onderzoek naar de aandelen en opties van bestuurders van bedrijven is gebaseerd op 697 meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Opties en prestatieaandelen tellen pas mee als een bestuurder deze beloning definitief in handen heeft. Bij de waarde van prestatieaandelen is uitgegaan van de beurskoers van 31 december 2014. Het onderzoek is uitgevoerd door Marlies de Brouwer.

Looptijd van vijf jaar

Het duurt echter nog wel even voor ze helemaal uit het beloningsbeeld zijn verdwenen. Opties hebben een looptijd van vijf jaar. Het teruglopende aantal bedrijven dat nog aan opties doet, deelde er bovendien vorig jaar weer meer uit: 54 regelingen, tegen 38 in 2013. In 2003 werden nog 275 optiepakketten verstrekt. Tot woede van beleggers besloot TomTom vorig jaar ook nog zijn opties voortaan 'gratis' uit te delen. Topman Harold Goddijn en zijn collega's hoeven niet meer eerst bepaalde prestaties te leveren om ze toegekend te krijgen.

Volgens het navigatiebedrijf was dit nodig om 'concurrerend te blijven'. Die verklaring is opmerkelijk, omdat tal van bedrijven concurrerend zijn zonder opties of zelfs prestatievrije opties, blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant.

Meer over