Opties leveren top tweehonderd van Ahold 66 miljoen op

Grootgrutters letten niet alleen op de kleintjes, want bij Ahold zorgen ze ook heel goed voor hun toppers. De tweehonderd belangrijkste managers bij het moederbedrijf van Albert Heijn verdienden vorig jaar met hun optieplan zo'n 66 miljoen gulden, gemiddeld 330 duizend gulden per persoon....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Terwijl de presentatie van Aholds jaarverslag gepaard ging met rumoer over de gedragscode van het bedrijf, ontsnapte aan de aandacht van de aandeelhoudersvergadering dat de Ahold-toppers vorig jaar een recordbedrag opstreken met hun opties. Weinig andere Nederlandse bedrijven zijn dit jaar zo goed geweest voor brede lagen van het management.

In totaal werden 1,28 miljoen opties gebruikt om goedkoop aandelen te kopen. Die opties gaven de bezitters het recht om Ahold-aandelen te kopen tegen prijzen van tussen de 42,71 en 64,71 gulden. De koers van Ahold steeg vorig jaar op de beurs tot 108 gulden. Het verschil mogen de optie-gebruikers belastingvrij in hun zak steken.

De managers hebben hun opties waarschijnlijk gebruikt bij een gemiddelde beurskoers van 95 gulden. Bij die koers is de winst van 66 miljoen gerealiseerd, zo kan uit het jaarverslag worden opgemaakt.

Het was niet het enige douceurtje voor de toppers. Zij konden ook nog voor 77,8 miljoen gulden goedkoop geld lenen bij hun bedrijf om aandelen te kopen in het Ahold Vaste Klantenfonds. De koers van dat fonds beweegt ongeveer in lijn met de beurskoers van Ahold, en die steeg vorig jaar met ruim 60 procent. Dat koerswinstrendement is vele malen hoger dan de lage personeels-rentetarieven die de managers moeten betalen voor hun lening.

Sinds 1 januari is de beurskoers van Ahold doorgestoomd naar 140 gulden, waardoor de resterende opties nog veel meer geld zijn waard geworden. Aan het begin van dit jaar staan nog 4,8 miljoen opties uit met een gemiddelde uitoefenprijs van 68,97 gulden. Als al die opties nu worden gebruikt, levert dat de tweehonderd managers een gezamenlijke winst op van 342 miljoen gulden. Gemiddeld zitten zij op 1,7 miljoen gulden per persoon.

De fenomenale koerswinsten die directeuren van grote bedrijven hebben behaald met opties heeft de afgelopen weken tot veel verontwaardiging geleid bij werknemers en politici, die vinden dat deze excessieve beloning een bedreiging vormt voor de loonmatiging. Premier Kok wil daarom dat belasting moet worden betaald over deze vrijwel risicoloze koerswinsten.

Meer over