Optiehandel drukt de AEX-index omlaag

Kleine optiebeleggers konden zich vrijdag met recht een beetje belazerd voelen. Amsterdam was in Europa de enige grote beurs die terrein prijs moest geven....

'De optiehandelaren hadden baat bij een AEX tussen de 570 en 575. Het is hun goed gelukt om de AEX omlaag te krijgen', verklaart een aandelenhandelaar.

Meestal lukt het optiehandelaren niet goed om de koers te manipuleren, maar vrijdag waren ze succesvol. De AEX-verloor 0,8 procent, waar andere Europese beurzen winsten lieten zien. Het verlies van de AEX bedroeg 4,58 op 572,12 punten.

Optiehandelaren deden hun uiterste best om de AEX-index onder de 575 punten te houden, omdat ze veel short-posities hadden. Dat wil zeggen dat ze speculeerden op een koersdaling van de AEX. Die koersdaling kwam niet automatisch omdat de internationale beurzen allemaal stegen. Met het motto: 'Als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de berg naar Mohammed', bieden handelaren in zo'n situatie zelf veel aandelen aan. Dan daalt de koers.

De expiratiedag verhinderde zelfs dat het Damrak de koersontwikkeling op Wall Street volgde. Normaal schieten de koersen omhoog als Wall Street om half vier Amsterdamse tijd optimistisch opent, maar terwijl de Amerikaanse beurs meteen een winst van 70 punten liet zien, bleef Amsterdam in een depressie.

Tot dat moment stond de AEX-index, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, op hetzelfde niveau als het donderdag was gesloten. Maar vanaf de joviale opening van Wall Street zette een koersdaling in.

De daling van de index werd vooral veroorzaakt door Koninklijke Olie. De Olies alleen al leverden de AEX een daling op van 1,55 punten. Unilever en KPN waren de twee andere depressiva. Deze drie hoofdfondsen waren goed voor drie punten van de AEX-daling.

Meer over