Opruimen

Wie zijn rotzooi thuis eindelijk heeft opgeruimd, gaat een nieuw leven tegemoet. Hij of zij gaat helderder denken en beter slapen....

1. De meeste mensen zijn zo'n drie uur per week kwijt aan het zoeken naar spullen. Schaar weg, bankafschrift verdwenen, nergens schone kleren. Bij sommigen is de wanorde zo ernstig dat ze hun huis ontvluchten en ook geen bezoek meer ontvangen. Anderen kunnen prima leven in een chaos. In het algemeen geldt dat je beter functioneert in een praktisch ingedeeld woonmilieu waar alles op een logische plek ligt. En je krijgt oneindig veel meer vrije tijd! Heb je besloten dat er wat moet gebeuren aan de troep in je huis, trek dan ruim de tijd uit voor een opruimsessie. Neem een dag vrij, of indien nodig een week. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen, en maak het leuk. Koop wat lekkers voor bij de koffie, bestel een pizza. Ga als beloning 's avonds naar de bioscoop.

2. Voor je aan de grote schoonmaak begint, moet je goed nadenken over wat je wilt met de ruimtes in je huis. Maak een plan. Wie doet wat in welke kamer? (Dat geldt ook als je een nieuw huis betrekt. Je was gewend dat je make-up in de badkamer stond, maar misschien heb je nu wel een wastafel op je slaapkamer en is het nu veel handiger om alle potjes en flesjes daar neer te zetten.) Neem een grote agenda en schrijf op wat je elke dag klaar wilt hebben. Noteer als iets gerepareerd moet worden en wanneer je het grof vuil moet bellen. Een agenda is ook bijzonder praktisch voor het noteren van het nummer van de inktjetcartridges voor je printer, de maat van je strijkplankhoes, de kleur van je nagellak, enzovoort. Het scheelt een hoop tijd en verkeerde aankopen en dus overbodige spullen in je huis.

3. Begin in één ruimte en maak die helemaal in orde voor je aan de volgende begint, anders groeit het binnen de kortste keren weer aan en is al je werk voor niks. Probeer zo systematisch mogelijk te werken door in een bepaalde hoek te beginnen en die kast voor kast, plank voor plank af te werken. Het handigst is het om schuur, kelder, zolder of trapkast als eerste aan te pakken, omdat daar dan later weer andere spullen naar toe kunnen. Trek gemakkelijke kleding aan en indien nodig werkhandschoenen.

4. De eerste fase is sorteren. Foto's bij foto's, kleren bij kleren, gereedschap bij gereedschap, zodat je overzicht krijgt en ziet wat je allemaal hebt. Daarna besluit je wat er de deur uit moet, bijvoorbeeld omdat je het nooit meer gebruikt. Als je het moeilijk vindt om dingen weg te doen, kan het helpen om er zoveel mogelijk een goede bestemming voor te vinden. Maar breng het wel meteen weg. Wacht niet op de vriendin die misschien over een halfjaar eens langskomt en aan wie je mogelijk wat oud speelgoed kwijt kunt. Maak een pakket voor Roemenië of voor het Leger des Heils. Je hebt dus flink wat dozen en zakken nodig, en labels en een merkstift om op te kunnen schrijven wat erin zit.

5. Voorkom dat je van hot naar her loopt en zet een doos neer voor spullen die in een andere ruimte horen, die je aan het eind van de dag leegmaakt. Als je het niet kunt laten een hamer die je op de kinderkamer vindt naar de schuur te brengen, blijf daar dan niet hangen maar ga onmiddellijk terug naar de kinderkamer. Terwijl je bezig bent, zul je veel kleine dingetjes vinden zoals legosteentjes en potloden. Erg gemakkelijk is een stel plastic mandjes om alles wat je aan kleingoed vindt in te stoppen.

6. Brieven en andere dingen met emotionele waarde leg je apart, om ze op een later moment rustig te bekijken. Voor alle nostalgia die je wilt bewaren, zoals het schaartje van oma, koop je later een mooie doos. Zo'n nostalgiedoos kun je ook maken voor elk van je kinderen.

7. De leukste fase is de juiste plek bedenken voor alles wat je hebt overgehouden na het sorteren en opschonen. Neem daar de tijd voor, zodat spullen op een logische plaats komen. Leg muziekboeken bij de piano en niet op zolder. Als er kinderen zijn die eigenlijk best zelf hun boterhammen kunnen smeren, deel de keukenkastjes dan zo in dat ze overal bij kunnen. Hoe groot de verleiding misschien ook is om al voor dit stadium kasten te gaan kopen, doe het niet. Als je alles op een rijtje hebt, zie je pas wat je mist aan opbergruimte en vooral wat voor soort kast je nodig hebt. En misschien ontdek je wel dat er eerst behangen moet worden.

8. Houd de veiligheid goed in de gaten. Dat betekent bijvoorbeeld een degelijke keukentrap en goed licht. En zorg voor frisse lucht. Belangrijk is ook dat je bij het leeghalen van kasten en dergelijke van boven naar beneden werkt, zodat je niets op je hoofd krijgt. Kleine kinderen kunnen het beste uitbesteed worden, niet alleen omdat je dan de handen vrij hebt, maar ook om te voorkomen dat ze uit het zolderraam vallen of andere ongelukken maken.

9. Niet alleen de sloddervossen onder ons kennen het verschijnsel achterstallige (reparatie)klussen waar je niet aan toekomt. Als je het je kunt veroorloven, huur er dan iemand voor in. Zeker als je bezig bent schoon schip te maken, dan heb je al werk genoeg.

De meest gestelde vraag luidt: hoe houd ik het bij en hoe voorkom ik dat ik weer in mijn oude patroon verval? Om te beginnen is een woning die goed georganiseerd is veel gemakkelijker te onderhouden, ook wat schoonmaken betreft. En wie veel energie gestoken heeft in het ordelijk maken en logisch indelen van zijn woonruimte, valt het meestal niet zwaar om het zo te houden. Het kan nuttig zijn om mensen uit je omgeving te vertellen wat je voornemens zijn, en hen te vragen je erop te wijzen wanneer je je niet houdt aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.

10. Als je je huis toegankelijk en functioneel hebt gemaakt, kan dat je hele leven veranderen. Je hoofd is helderder, je slaapt beter, je hebt meer plezier in je leven. Je krijgt weer tijd om met de hond het bos in te gaan. En je kunt je kinderen erop aanspreken als ze hun spullen niet opruimen. Maar ook het opruimen zelf kan heel spannend zijn. Het is in feite een avontuur in je eigen huis. Door een wensenlijstje te maken en regelmatig de stad in te gaan om ideeën op te doen voor mooie opbergsystemen en dat soort dingen, hou je ook de pret erin. Als je uiteindelijk weet wat je wilt hebben op dat gebied, koop dan ook echt wat het best bij je past en niet iets wat toevallig in de aanbieding is.

Meer over