Opnieuw vacature bij de Fed: Stanley Fischer stapt op

Stanley Fischer, na voorzitter Janet Yellen de machtigste persoon van de Fed, stapt op. De 73-jarige nummer twee van het Amerikaanse centrale-bankensysteem zegt om 'persoonlijke redenen' vervroegd te vertrekken. Hij zal half oktober al weggaan, acht maanden voordat zijn termijn afloopt.

Fed-bestuurder Stanley Fischer Beeld AFP
Fed-bestuurder Stanley FischerBeeld AFP

Fischer geldt als een topeconoom die onder meer actief was bij de Wereldbank en het IMF en voor zijn benoeming in de VS bankpresident was in Israël. Hij behoort binnen de Fed tot de haviken die voor hogere rentes zijn en de opgeblazen balans van de Amerikaanse centrale banken zo snel mogelijk weer naar normale proporties terug willen brengen.


Door het aftreden van Fischer kan president Trump de Fed naar zijn hand stellen. Er zijn al drie andere vacatures in het zevenkoppige bestuur. Daarnaast loopt volgend jaar ook de termijn van voorzitter Janet Yellen af. Trump mag voor al deze functies nu eigen kandidaten aandragen. Tijdens de verkiezingscampagne was Trump uiterst kritisch over de Fed en vooral ook over Yellen.

undefined

In de laatste maanden werd de naam van voormalig Goldman Sachs-bankier Gary Cohn genoemd als mogelijke kandidaat om Yellen te vervangen. Cohn is geen econoom, maar daar zou Trump zich niet door laten weerhouden. The Wall Street Journal meldde donderdag dat Cohn echter zijn krediet bij de president zou hebben verspeeld door zich kritisch uit te laten over Trumps aanpak van de rellen in Charlottesville.

Het aftreden van Fischer betekent dat de Fed de volgende bestuursvergadering zal houden met slechts drie personen. Trump heeft al kandidaten op het oog die de vacatures moeten opvullen. Randal Quarles, een investeerder die vindt dat het toezicht op banken moet worden versoepeld, is al voorgedragen om een van de vacatures op te vullen.

Voormalig Goldman Sachs-bankier Gary Cohn Beeld AP
Voormalig Goldman Sachs-bankier Gary CohnBeeld AP
Meer over