Opnieuw problemen voor Deutsche Bank: nagenoeg geen winst in tweede kwartaal

Deutsche Bank, een van de vijf grootste banken van Europa en veruit de grootste in Duitsland, komt steeds verder in de problemen. In het tweede kwartaal verdiende de bank nagenoeg niets: 20 miljoen euro, tegen 796 miljoen een jaar eerder.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De winst verdween vooral doordat de inkomsten uit de zakenbank van Deutsche Bank (DB) stilvielen, en doordat de bank een fikse voorziening trof voor opnieuw een reorganisatie. De beleggers schrokken van het slechte nieuws. De koers van het aandeel duikelde meteen 4 procent en sloot de dag met een verlies van 3,1 procent, veruit de grootste verliezer op de beurs van Frankfurt. Dat is de laagste stand in meer dan dertig jaar. De bank is sinds midden 2011 twee derde van zijn waarde kwijt geraakt. En sinds 2007 zelfs 90 procent. Het aandeel wordt nu verhandeld voor nog maar een kwart van zijn boekwaarde.

De niet aflatende perikelen bij de bank kunnen een groot probleem worden voor de mondiale economie. Nog maar een paar weken geleden noemde het IMF Deutsche Bank het grootste risico voor het financiële systeem in de wereld, riskanter nog dan HSBC en Credit Suisse. Een van de redenen om DB daarvoor aan te wijzen is de enorme verwevenheid van de bank met andere financiële instellingen. En bij de Amerikaanse centrale bank, de Fed, kwam de bank voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door de stresstest.

De omzet van DB daalde 20 procent tot 7,39 miljard euro. Vooral de handel in obligaties kreeg harde klappen. Die handel, een van de pijlers onder DB, daalde ook met 20 procent. De bank trof een voorziening van 259 miljoen euro voor verliezen op uitstaande kredieten, dat is 72 procent hoger dan een jaar geleden. Het enige onderdeel van het concern dat groeide, was de Postbank, een consumentenbank die acht jaar geleden werd overgenomen van de Duitse posterijen.

Reorganiseren

De slechte resultaten zijn heel pijnlijk voor bestuursvoorzitter John Cryan, de man die midden vorig jaar bij Deutsche werd binnengehaald als redder in nood. Een van de eerste acties die hij ondernam was voorzieningen treffen ter waarde van 12 miljard euro, voor reorganisaties en voor het oplossen van de juridische narigheid waarmee de bank kampt. Met die voorziening zou hij voorkomen dat de kosten daarvan kwartaal in, kwartaal uit op het resultaat van de bank zouden drukken. DB kwam daardoor vorig jaar uit op een verlies van 5,8 miljard euro.

Maar nu komen er toch weer nieuwe voorzieningen en nieuwe reorganisaties die duizenden banen gaan kosten. Ook Cryan slaagt er blijkbaar niet in schoon schip te maken. Hij zei: 'Als de markt zo slap blijft, zullen we nog ambitieuzer moeten zijn met onze reorganisaties.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Schandalen

De bank is betrokken bij tal van schandalen en bij ettelijke duizenden juridische procedures die draaien om miljoenen- en miljardenclaims. De bank was betrokken bij de Libor-affaire, bij illegale handel in aandelen in Rusland, bij een schandaal met de verkoop van hypotheken in de Verenigde Staten.In dat land wordt DB ook verdacht van witwassen. En vorige week nog kondigde Pieter Lakeman aan een claim tegen de bank voor te bereiden, wegens diens rol in het verkopen van rentederivaten. De financiële man van het concern, Marcus Schenck, zei dat de winst over dit jaar voornamelijk bepaald zal worden door de afloop van een aantal grote juridische gevechten.

Toen John Cryan vorig jaar aantrad als bestuursvoorzitter, was het voor het eerst dat bij de oer-Duitse bank een Brit werd benoemd. Hij werd aangetrokken omdat hij bij de Zwitserse bank UBS erin slaagde schoon schip te maken nadat die bank in een reeks schandalen verzeild was geraakt.

Deutsche Bank-CEO John Cryan. De Brit werd vorig jaar binnengehaald als redder in nood. Beeld AP
Deutsche Bank-CEO John Cryan. De Brit werd vorig jaar binnengehaald als redder in nood.Beeld AP
Meer over