Opnieuw overnamebal op Amsterdamse beurs: twee miljardenaanbiedingen aan Beursplein

Op de valreep van 2017 is het opnieuw overnamebal op de Amsterdamse beurs. Unibail Rodamco wordt dankzij de overname van een Australische branchegenoot de grootste exploitant van winkelcentra op toplocaties in de wereld. En het Franse Atos wil het in Amsterdam genoteerde fonds Gemalto voor 4,3 miljard overnemen.

Redactie
Westfield-winkelcentrum in Oost-Londen Beeld reuters
Westfield-winkelcentrum in Oost-LondenBeeld reuters

Unibail Rodamco maakte dinsdag bekend voor 21 miljard euro de Australische vastgoedbeheerder Westfield over te nemen. Hierdoor wordt Unibail-Rodamco, dat in 2007 ontstond door een samengaan van het Franse Unibail met het Nederlandse Rodamco, eigenaar van honderd grote winkelcentra, waar jaarlijks 1,2 miljard mensen boodschappen doen. Zelf is Unibail-Rodamco sterk vertegenwoordigd op het Europese vasteland. Westfield is vooral groot in Groot-Brittannië en de VS.

Daarnaast hebben de twee vastgoedbedrijven samen nog voor ruim 12 miljard euro aan projecten op stapel staan. Zo komen er de komende jaren nieuwe winkelcentra bij in Londen, Milaan, Hamburg, Brussel, Parijs, Lyon en San José.

Terwijl Unibail Rodamco fors groter wordt, dreigt de Amsterdamse beurs ook een fonds kwijt te raken als gevolg van een overname. Gemalto, een producent van simkaarten voor mobiele telecomaanbieders, zal mogelijk in handen vallen van concurrent Atos. Die heeft een bod uitgebracht van 4,3 miljard op het bedrijf dat sinds 2013 in Amsterdam staat genoteerd. Gemalto gold na enkele winstwaarschuwingen al als overnamekandidaat. Atos wil 46 euro per aandeel betalen voor Gemalto. Dat is ver boven de koers van 33,89 euro waarop het bedrijf maandag sloot. Maar het ligt duidelijk onder de koers begin dit jaar.

Meer over