Opnieuw miljardenschikking twee grote banken om gesjoemel met rommelhypotheken

Opnieuw moeten twee grote banken in de Verenigde Staten miljarden betalen voor de verkoop van rommelhypotheken. Deutsche Bank en Credit Suisse hebben vrijdag voor in totaal 13 miljard dollar (12,5 miljard euro) geschikt met Justitie. Meer dan de helft van deze miljarden gaat naar de vele duizenden Amerikaanse klanten die zo'n rommelhypotheek kregen aangesmeerd.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt Beeld ap
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in FrankfurtBeeld ap

Deutsche Bank betaalt 7,2 miljard dollar. Daarvan is 3,1 miljard de boete voor wangedrag. De rest, 4,1 miljard, is compensatie voor de gedupeerde klanten die de waarde van hun woning zagen kelderen. Die 'consumer relief' bestaat vooral uit lagere rentes voor klanten met een hypotheek of een lening. De compensatie gaat minstens vijf jaar duren, belooft Deutsche Bank, en zal ook andere, nog te verzinnen maatregelen bevatten.

Credit Suisse betaalt in totaal 5,3 miljard dollar, waarvan de komende vijf jaar 2,8 miljard naar de gedupeerden gaat. De bedragen lopen uiteen. Bij Bank of America, dat in de grootste schikking honderdduizenden klanten moest compenseren, varieerde de schadevergoeding van enkele honderden tot 125 duizend euro. Bij sommige schikkingen werden ook gemeenschappen gecompenseerd, die te lijden hadden onder de ingestorte huizenmarkt. Die gemeenschappen kunnen er sociale programma's van betalen.

Lees ook

Deutsche Bank gaat miljoenen aan bonussen van zes ex-bestuurders terugvorderen.

Bijna vijf jaar nadat woningcorporatie Vestia haast bezweek aan een frauduleuze speculatie met rentederivaten, volgt een spectaculaire schadeclaim tegen Deutsche Bank. Het belooft een spannend juridisch gevecht te worden.

De aandelenkoers van Deutsche Bank blijft kelderen. De motor van de 'crisiswinnaar' sputtert en knalt. Lees in dit artikel hoe het vlaggenschip van de Duitse economie tot 's werelds grootste bancaire risico kon uitgroeien.

Obama

De boetes zijn een gevolg van een initiatief van president Barack Obama in 2012. Hij wilde banken verantwoordelijk houden voor de hypotheekproducten die ze verkochten terwijl ze beleggers misleidden over de risico's. Die praktijken leidden in 2007 tot het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt en de wereldwijde financiële crisis.

Banken gaven in de Verenigde Staten klanten hypotheken die ze eigenlijk niet konden betalen . Die riskante hypotheken werden ook op 'opgeknipt' en in pakketten doorverkocht aan beleggers. Die grote beleggers, zoals het ABP, hebben apart geschikt met de boosdoeners. Zo trof het ABP in 2013 al een schikking met Deutsche Bank. Om welk bedrag het ging werd - op last van Deutsche Bank - niet bekend gemaakt.

Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Berlijn. Beeld anp
Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Berlijn.Beeld anp

110 miljard dollar

De Wall Street Journal inventariseerde in maart van dit jaar waar de miljarden van de schikkingen terecht kwamen. De teller stond toen op 110 miljard dollar. Daarvan was 44,7 miljard dollar naar gedupeerde klanten gegaan. Met de 6,9 miljard van Deutsche Bank en Credit Suisse van vrijdag erbij, hebben - of gaan - de klanten met rommelhypotheken meer dan 50 miljard dollar schadevergoeding ontvangen.

Ongeveer 50 miljard dollar van de schikkingen ging naar de federale overheid. Daarvan bleef vaak onduidelijk wat die met al die miljarden heeft gedaan, aldus de Wall Street Journal. Justitie, dat meestal de onderhandelingen met de banken deed, haalde 447 miljoen dollar binnen. Ook daarvan bleef de bestemming onduidelijk, volgens de Amerikaanse zakenkrant.

En de kassa blijft nog wel even rinkelen. Na de reeks Amerikaanse banken richten de aanklagers in de VS zich nu op de Europese banken. Naast Credit Suisse en Deutsche Bank zijn dat Royal Bank of Scotland, Barclays en HSBC.

Meer over