Opnieuw manager pensioenfonds in opspraak

Een fondsmanager van het pensioenfonds van Van Gelder Papier ontving begin jaren tachtig geld op een persoonlijke coderekening in ruil voor het verstrekken van beursorders....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit het politiedossier over de beursfraude-zaak waaruit NRC Handelsblad zaterdag publiceerde.

In november vorig jaar werd Fred H., adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de beursfraude-zaak. H. had meerdere coderekeningen waarop minstens twee miljoen gulden stond. Het Philips Pensioenfonds heeft H. inmiddels ontslagen.

Zaterdag meldde de Volkskrant dat hoofd beleggingen H. Arts van de Levensverzekeringsmaatschappij voor Artsen Olma met onmiddelijke ingang was geschorst. Arts is geen verdachte in de beursfraudezaak, maar at, dronk en reisde op kosten van zes effectenkantoren. Olma, een dochtermaatschappij van het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM, heeft ontslag aangevraagd voor Arts.

Van den E. belegde tussen 1975 en 1984 de pensioenpremies van de werknemers van Van Gelder Papier, de papierfabrikant die begin jaren tachtig failleerde. De orders liepen deels via Strating & Co, het kantoor van Adri S. en Han Vermeulen.

Van den E. zei tegen de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD): 'Op een bepaald moment werd mij meegedeeld: Als je regelmatig met ons zakendoet, dan zit daar een stukje retourprovisie in. Ik ben daar toen op ingegaan.' Zijn werkgever bleef in het ongewisse: 'Bij Van Gelder Papier was men niet op de hoogte dat ik retourprovisie ontvangen had. Dat leek mij nou niet bepaald noodzakelijk.'

Han Vermeulen bevestigde tegenover de FIOD dat Van den E. retourprovisie ontving. Maar hij stelde dat niet Strating & Co, maar Van den E. het idee opperde.

Meer over