'Opkopen staatspapier voorgelegd aan top Europese Centrale Bank'

Medewerkers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben deze week aan het bestuur verscheidene opties voorgelegd om het opkoopprogramma van de centrale bank uit te breiden naar staatsleningen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op gezag van een niet met naam genoemde bron die bij de vergadering aanwezig was.

Een euroteken weerspiegelt in een plas op straat voor het voormalige hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Beeld reuters
Een euroteken weerspiegelt in een plas op straat voor het voormalige hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.Beeld reuters

De gepresenteerde plannen richten zich naar verluidt op het opkopen van staatsobligaties van kredietwaardige landen, tot een bedrag van 500 miljard euro. Over het opkopen van staatspapier van landen met een zogenoemde junkstatus, zoals Griekenland, zou niet zijn gesproken.

De bijeenkomst was bedoeld om de verschillende opties op een rij te zetten om de extreem lage inflatie in de eurozone op te vijzelen. De bestuurders was gevraagd hun mening voor zich te houden. Er is dan ook nog geen besluit genomen. De eerstvolgende beleidsvergadering van de ECB is op 22 januari.

'Quantative easing'
Door schuldpapier op te kopen zou de ECB op grote schaal de geldhoeveelheid in de eurozone verruimen, wat in het Engels quantitative easing (QE) wordt genoemd. Daardoor zou de geldontwaarding, die al geruime tijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde niveau van net geen 2 procent zit, moeten toenemen.

De ECB vreest dat met name ondernemers de aanhoudend lage inflatie als een min of meer vast gegeven gaan beschouwen. Dat kan invloed hebben op investeringsbeslissingen, omdat bedrijven daarbij doorgaans uitgaan van de nominale rente die zij op een lening moeten betalen, verminderd met de verwachte inflatie gedurende de looptijd.

Meer over