Opgeschoond de 'nieuwe' economie in

Eindelijk heeft Stork gekozen. Of is er voor het bedrijf gekozen? Het aloude industriële Stork was de laatste jaren verschrompeld tot een krachteloze onderneming....

Van onze verslaggevers Harry van Gelder en Kees Kraaijeveld

Bestuursvoorzitter Veenman werd gebrek aan visie verweten. Stork dobberde stuurloos rond. Beleggers verlieten het schip, waardoor de beurskoers dramatisch kelderde. Stork moest iets doen, maar wat?

Moest het Naardense bedrijf de grootste toeleverancier in de vliegtuigbouw worden, moest het de slachtlijnen voor de vleesindustrie blijven bouwen of toch maar doorgaan in Textile Printing. Topman A. Veenman leek het niet te weten.

Verderop in Rotterdam worstelde een ander conglomoraat eveneens met zijn richting. Ook daar was de beurskoers de laatste twee jaar gekelderd. Maar anders dan in Naarden zat in de Maasstad een daadkrachtiger topman.

Al na een paar maanden op het pluche was het bestuursvoorzitter H. Scheffer duidelijk dat Internatio-Müller af moest van 'het conglomeraat-denken.' Want wat had bijvoorbeeld medicijnengroothandel Interpharm nu te maken met technische installatiebedrijven Imtech?

Daar was geen synergie te behalen, wist Scheffer. De topman had eerder naam gemaakt met halvering van Gist-Brocades, dat hij daarna met verdubbelde winstcijfers uitleverde aan DSM. Dat kunstje wilde hij bij Internatio-Müller herhalen.

Maar welke richting het precies uit moest, wist ook Scheffer niet. Ging het bedrijf door in de medicijnenhandel of koos het voor de handel? Of moest het misschien toch maar de techniek worden?

De koers werd Scheffer pas duidelijk toen hij Veenman van Stork tegenkwam. Beide bedrijven zijn concurrenten op het gebied van industriële dienstverlening. Ze praten al jaren over het overnemen van elkaars onderdelen. Maar dat ketste steeds af, omdat vijanden niet van elkaar kopen.

Nu was de nood hoog. De beurskoers van beide conglomeraten is nog maar de helft van twee jaar geleden. Er moest iets gebeuren om de aandelenwaarde op te krikken. Beleggers, of liever het gebrek er aan, dreef de lamme en de blinde in elkaars armen. Aandeelhouders houden ervan dat een bedrijf zich toespitst op kernactiviteiten, dus moest er in de talloze activiteiten worden gesneden.

Stork en Internatio besloten 40 procent af te stoten en samen verder te gaan. De gloednieuwe onderneming met een nieuwe naam en een nieuwe vestigingsplaats gaat zich richten op een geïntegreerde technische dienstverlening aan hun klanten, een full-service provider in het jargon. 'We stoten de slechte kanten af en behouden de goede', zei bestuursvoorzitter Scheffer.

Wie wie het eerst belde, weten ze niet meer. 'We kwamen elkaar toevallig tegen', zeggen Scheffer en Veenman in koor. Opvallend is dat de richting van het nieuwe bedrijf al pratende ontstond. Beide topmannen ontdekten veel overeenkomsten, waardoor makkelijk synergievoordelen zijn te behalen.

Ook menen ze dat de winstgroei voor belastingen in drie jaar tijd kan verdubbelen. Daarvoor moeten de niet-kernactiviteiten worden verkocht en met de verwachte opbrengst van 2,2 miljard gulden nieuwe kernbedrijven worden gekocht. Of dat grote of kleine ondernemingen zullen worden, weten beide topmannen nog niet.

Tot nu lukte het Stork nauwelijks iets zinnig te kopen. Maar Veenman denkt dat het tij nu gunstiger is. 'Door de samenwerking zijn we sterker, bovendien willen we groeien in een ander marktsegment.'

Analist B. Stuijfzand van ING Barings is sceptischer. 'De gekozen richting is goed, maar het is de vraag of ze straks met die pot geld voldoende kunnen kopen. Dat is best moeilijk.'

Stuijfzand denkt dat de aandeelhouders van Stork tevredender kunnen zijn dan die van Internatio. 'De verkopen zitten vooral bij Internatio-Müller. Dat bedrijf verkoopt de medicijnenhandel en de chemische distributie. Dat zijn goedlopende activititeiten. Je moet maar afwachten of je daar goed renderende bedrijven voor terugkrijgt. De spoeling is dun.'

De markt, die volgens Scheffer en Veenman altijd gelijk heeft, steunt deze visie. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde het aandeel Internatio, terwijl de koers van Stork steeg.

Meer over