Opgeklopte winst stort Ahold in crisis

De Amerikaanse Ahold-dochter U.S. Foodservice heeft over 2001 en 2002 500 miljoen dollar te veel winst geboekt. Dat is ongeveer een kwart van de totale nettowinst van Ahold in die periode.

Ook bij de Argentijnse dochter Disco loopt een onderzoek naar de boekhouding. Volgens Ahold is hier de 'rechtmatigheid van transacties' in het geding. Welke die zijn en om hoeveel geld het gaat, wil het bedrijf niet zeggen.

Ahold-topman Cees van der Hoeven en financieel bestuurder Michiel Meurs hebben maandag hun functie neergelegd. Het is nog onduidelijk of Van der Hoeven wordt vervolgd. In Amerika zijn de regels voor topmannen onlangs flink aangescherpt na de boekhoudschandalen bij Enron en Worldcom. Ahold zelf houdt 'bestuurders uit het middenmanagement' verantwoordelijk voor de problemen.

Kredietbeoordelaars zetten grote vraagtekens bij de financiële soliditeit van Ahold. Standard en Poor's heeft de kredietwaardigheid van het concern gisteren stevig afgewaardeerd. Moody's overweegt hetzelfde te doen. Lenen wordt daarmee voor Ahold een stuk duurder. Het bedrijf heeft het afgelopen weekeinde 3,1 miljard dollar van banken geleend om verder te kunnen draaien.

De financiële wereld reageerde geschokt op het nieuws. De graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, verloor ruim 5 procent en sloot op het laagste punt sinds november 1996. De koersval kostte diverse bedrijven honderden miljoenen euro's. Vijf grootaandeelhouders zagen in totaal ruim 1,8 miljard euro verdampen. Volgens de meest recente cijfers van Ahold is de tegenvaller voor bank-verzekeraar Fortis het grootst. Het belang van bijna 8 procent is 440 miljoen euro minder waard geworden. Branchegenoot ING levert 410 miljoen euro in, verzekeraar Achmea circa 275 miljoen.

Maar ook particuliere beleggers worden hard getroffen. Ahold was tot gisteren het op één na populairste AEX-fonds onder particulieren. 28 Procent van de beleggende Nederlandse huishoudens heeft aandelen in Ahold. Veel beleggers zijn kwaad: Ahold werd gezien als een relatief veilige belegging in roerige beurstijden.

Ook het AH Vaste Klantenfonds kreeg klappen. De 148 duizend trouwe klanten die meedoen zagen maandag hun belegging 30 procent minder waard worden.

Het aantal beleggers dat stukken Ahold wilde verkopen was maandag zo groot dat de handel hierin pas twee uur na opening van de beurs kon beginnen. 'Dit is een groter drama voor beleggers dan de faillissementen van DAF en Fokker', zegt directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters.

Meer over