Op de beurs overheerst toch de opluchting na Griekse deal

Opluchting over de Griekse deal won het dinsdag op de Europese beursvloeren van de angst voor de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten. De winsten werden deels ingeleverd door oplopende verliezen in het eerste handelsuur op Wall Street, maar daarna hervonden de Europese graadmeters de weg omhoog.

ANP Beeld anp
ANPBeeld anp

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het in de nacht van maandag op dinsdag eens over de uitbetaling van eerder toegezegde noodsteun aan Griekenland. Daarbij komt er een pakket maatregelen om de Griekse schuld houdbaar te maken op de lange termijn. De rentes op leningen worden verlaagd en de looptijden verlengd.

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 332,92 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 0,6 procent tot 519,58 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,2 en 0,6 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot.

'De markten zijn tevreden met de deal voor Griekenland. Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan, maar we kunnen weer even verder. Het is nu wachten op een oplossing van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten', zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In de AEX deed SBM Offshore goede zaken. De maritiem dienstverlener was de sterkste stijger met een winst van bijna 3 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Barclays. Ook zijn volgens analisten van KBC Securities de problemen van SBM Offshore bij het boorplatform Yme minder groot dan gedacht.

Boskalis won 1,9 procent. De baggeraar die maandag een overnamebod van 682 miljoen euro op Dockwise uitbracht, heeft zich al verzekerd van 61 procent van de aandelen van de maritiem dienstverlener.

Telecomconcern KPN kreeg daarentegen een flinke tik. Het aandeel verloor 5,7 procent na negatieve rapporten van JPMorgan en Moody's. De kredietbeoordelaar gaat er van uit dat de Europese telecomconcerns het volgend jaar opnieuw moeilijk zullen krijgen.

De euro was 1,2937 dollar waard, tegen 1,2960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 87,59 dollar per vat. Brentolie zakte 0,7 procent tot 110,17 dollar.

Meer over