NieuwsFamilie Albrecht

Oorlog in de Aldi-familie om erfenis oprichter

Een Duitse familietwist om geld, veel geld. Het betreft de familie Albrecht van supermarktketen Aldi, kort voor Albrecht-Diskont.

Een filiaal van Aldi in Düsseldorf. Beeld EPA
Een filiaal van Aldi in Düsseldorf.Beeld EPA

Nicolay Albrecht is de kleinzoon van Aldi-oprichter Theo Albrecht. Hij beschuldigt zijn moeder, zijn drie zussen (met twee ervan vormt Nicolay een drieling) en hun advocaat ervan onrechtmatig geld te hebben onttrokken aan de ­erfenis van zijn overleden vader. Het zou gaan om een jaarlijks bedrag van 25 miljoen euro. De aanklacht van ­Nicolay ligt bij de rechtbank van Kiel.

Sinds Berthold Albrecht, de vader van Nicolay, in 2012 overleed is het bal in deze tak van de familie. Berthold bracht zijn erfenis onder in stichtingen om die buiten het directe bereik van zijn vrouw Babette en kinderen te houden. Alleen Nicolay nam geen plaats in de besturen van de stichtingen. Zijn moeder en zussen ­lieten zich volgens de Duitse pers niet wegsturen, hielden zo greep op het vermogen van Berthold en keerden zichzelf miljoenen uit, zo luidt de beschuldiging van hun zoon en broer.

15 miljard

De budgetsupermarkt heeft de familie Albrecht geen windeieren gelegd. Het vermogen van de inmiddels overleden Theo Albrecht werd geschat op ongeveer 15 miljard euro. Samen met zijn broer Karl Albrecht richtte hij Aldi in 1946 op. Zij zetten in Essen in het Ruhrgebied de winkel van hun moeder voort en breidden die uit tot een concern.

Met legendarische zuinigheid: de broers schreven met potloodstompjes, nuttigden eenvoudige maaltijden en wezen zakenpartners af als die ‘te dik’ papier gebruikten.

Maar Theo en Karl braken na een ruzie over de verkoop van sigaretten, waarna de winkelketen splitste in Aldi Nord van Theo en Aldi Süd van Karl. In Nederland is Aldi Nord actief. Karl Albrecht ging het evenzeer voor de wind – tot zijn overlijden op 94-jarige leeftijd was hij de rijkste man van Duitsland.

Meer over