Ook Zwitsers azen op Grolsch

Naast de Japanners, Fransen, Amerikanen, Zweden en Thai hebben nu ook de Zwitsers opeens trek in een overname van Grolsch. De uit Zürich afkomstige investeringsmaatschappij Jacobs Holding heeft zich gemeld als de nummer zes die voornemens is het Twentse biermerk op te kopen. Dit meldde De Tijd vrijdag.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het gaat om een beleggingsmaatschappij van de erfgenamen van ene Klaus Johann Jacobs. Deze Duitse serieondernemer heeft ooit aan de wieg gestaan van de in Zürich gevestigde producent van ruwe cacao Barry Callebaut, nog steeds voor de helft in handen van de familieinvesteerders.

Dankzij de verkoop van de aandelen in het Zwitserse uitzendbedrijf Adecco - eveneens een geesteskind van Klaus Johann - zouden de nazaten nu op een berg geld van meer dan twee miljard euro zitten. De investeringsmaatschappij wil in de geest van Jacobs nu aandelen verwerven in andere ondernemingen, zoals Grolsch.

Het bierbedrijf uit Enschede is al jaren onderdeel van de Zuid-Afrikaanse drankengigant SABMiller. Omdat het Belgische Anheuser-Busch InBev de Zuid-Afrikanen overneemt, staat Grolsch samen met het Italiaanse biermerk Peroni in de etalage. Het concern wil mededingingsbezwaren voorkomen.

Naast de Zwitsers diende zich volgens Reuters eerder tevens het Amerikaanse Bain Capital aan. Deze investeringsmaatschappij is in de VS bekend van het naar de beurs brengen van fastfoodketens Domino's en Burger King.

Aziatische bierconcurrenten

Dankzij het Franse Pai Partners, ook in de overnamerace, prijkt tv-presentatrice Sylvie Meis op reclameposters en tv-spotjes voor lingeriemerk Hunkemöller. De Fransen kochten het lingerieconcern enkele jaren geleden weg uit de stal van retailbedrijf Maxeda (eigenaar van Praxis). Na het merk op de kaart te hebben gezet, verkochten ze het recentelijk voor veel geld weer door.

Gegadigde EQT Partners uit Stockholm doet in Nederland investeringen vanuit een kantoor op Schiphol. De Zweden staken hun kronen onder andere in terminals in de Rotterdamse en Amsterdamse havens. Daarnaast zijn ze eigenaar van Bureau van Dijk, een Amsterdamse uitgever van bedrijfsinformatie.

Los van puur financiële jagers dingen er twee Aziatische bierconcurrenten mee. Het in Tokio gevestigde bier- en frisdrankenconcern Asahi exporteert al naar Europa, maar heeft er slechts een verwaarloosbaar marktaandeel. De laatste jaren richtten de Japanners hun overnamepijlen vooral op Australië en Nieuw-Zeeland, maar ze ruiken nu mogelijk kansen om in Europa voet aan wal te krijgen.

Premiumpils Chang

Het uit Bangkok afkomstige ThaiBev probeert met behulp van de shirtsponsoring van de Engelse voetbalclub Everton al meer dan tien jaar de Britten aan zijn premiumpils Chang te krijgen. Met de koop van Grolsch zouden de Thai veel groter worden in Groot-Brittannië. Dat is na Nederland de grootste afzetmarkt voor Grolsch.

Wat precies de motieven van al deze jagers zijn, blijft gissen. Geen van alle bevestigen ze de berichten, meldt Reuters. Ook is het niet uitgesloten dat er nog andere namen opduiken. Hoe dan ook krijgen de overblijvers de komende weken eerst inzage in de boeken van Grolsch en Peroni. Daarna kunnen ze een zogeheten eindbod doen. Anheuser-Busch InBev zou Grolsch in maart verkocht willen hebben.

Meer over