Ook Shell verhuist IT-banen naar Azië

Shell gaat een deel van zijn IT-afdeling verplaatsen naar het Verre Oosten. Zeker enkele tientallen van de huidige 1100 IT'ers zien hun Nederlandse baan verdwijnen naar Aziatische landen als Maleisië en India....

De centrale ondernemingsraad (COR) van Shell Nederland heeft inmiddels een sociaal plan aangenomen voor het overtollige personeel. De COR wil eind juni een besluit nemen over de plannen voor de elf Nederlandse divisies.

De plannen voor werknemers in de IT-infrastructuur zijn al redelijk uitgewerkt. Op dit terrein staan zeventien banen op de tocht, zegt COR-voorzitter Jo Glezer.

De plannen voor de automatiseerders zijn nog niet bekend. Op dit terrein zijn zeker drie keer zoveel werknemers actief, zegt Glezer. Het banenverlies voor de automatiseringsafdelingen van de diverse vestigingen zal daardoor ook navenant hoger uitvallen, verwacht de COR-voorzitter.

Wereldwijd gaat Shell nog meer banen overhevelen naar Azië. Van de Britse IT'ers verliezen zeker 35 werknemers hun baan. Voor de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland kan het verplaatsen van banen oplopen naar zeker driehonderd, stellen ingewijden. Alleen de consultancy-tak van de IT-afdeling blijft grotendeels in de Westerse landen gevestigd. Shell heeft wereldwijd 9300 IT'ers in dienst.

Een toenemend aantal bedrijven is bezig met verplaatsing van automatiseringsafdelingen naar India en andere Aziatische landen, offshoring genaamd. Bij ABN Amro wordt gesproken over het vertrek van 1700 IT'ers.

De verplaatsing van banen maakt deel uit van het programma IT-vision, waarmee Shell de kosten voor automatisering wil verlagen. Deze operatie loopt tot 2008.

Shell heeft vanwege zijn aanwezigheid in 140 landen in Maleisië al een afdeling van duizend IT'ers opgetuigd. Nog een deel van het werk kan naar Aziatische landen, zegt een woordvoerder van Shell. 'Maar een stevige basis van het werk blijft behouden voor Nederland.'

Meer over