NieuwsEneco

Ook Rabobank wil energiebedrijf Eneco kopen

Rabobank is een van de partijen die energiebedrijf Eneco wil overnemen. Tot nu toe was de naam van Rabobank nog niet naar buiten gebracht als bieder op Eneco, maar de woordvoerder van de bank bevestigt een bericht hierover in het AD.

De warmtekrachtcentale van Eneco in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
De warmtekrachtcentale van Eneco in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Rabobank heeft een consortium gevormd met de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Wat de verhouding tussen KKR en Rabobank precies is en wie de leidende rol erin speelt, wil de woordvoerder van de bank niet zeggen.

Eneco is nu nog eigendom van 44 gemeenten, waarvan Rotterdam het grootste pakket aandelen heeft: 33 procent. Vorig jaar besloten de gemeenten Eneco te verkopen, na een lange machtsstrijd met de leiding van het bedrijf. De verwachting is dat de verkoop rond 3 miljard euro kan opbrengen, waarvan Rotterdam in zijn eentje dus al een miljard kan binnenhalen.

Begin deze maand maakte Eneco bekend welke potentiële bieders door mogen naar de volgende ronde. Toen werd wel de naam van KKR, maar niet die van partner Rabobank genoemd. De vier bieders zijn naast Shell/PGGM en KKR/Rabobank het Japanse Mitsubishi en de Australische investeringsmaatschappij Macquarie Infrastructure. In de loop van dit jaar moeten zij een bod uitbrengen, en de verkoop wordt naar verwachting begin volgend jaar bezegeld.

Meer over