NieuwsNegatieve Rente

Ook Polen, Hongarije en Tsjechië kennen negatieve rentes

Negatieve rentes zijn geen voorrecht meer van de veilige havens. Zelfs opkomende markten kennen ze nu. De rendementen in euro-obligaties uit Oost-Europese landen als Polen, Hongarije en Tsjechië zijn deze week onder de nul procent gekomen. 

De Getin Noble Bank in Warschau.Beeld Foto Reuters

Ook de overheden van die landen kunnen nu op hun leningen geld toe krijgen als ze lenen in euro’s. De koersen van deze obligaties lopen door de vraag zo hoog op, dat beleggers verlies over de looptijd moeten accepteren om ze te kunnen krijgen.

Wereldwijd is sprake van een nieuwe golf van rentedalingen. In alle eurolanden kelderen de rendementen op staatsobligaties doordat beleggers zich er massaal op storten en de koersen oplopen. Duitsland plaatste dinsdag zelfs een staatslening zonder rentecoupon. 

Nieuw laagterecord

Vorige week kwam het rendement op tienjarig Duits staatspapier onder 0,4 procent negatief, een nieuw laagterecord. Duidelijk is dat de Fed in de VS later deze maand de officiële rente weer zal verlagen. En ook de ECB heeft inmiddels gehint op nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen, hoewel de officiële rente al 0 procent is en banken 0,4 procent moeten toeleggen om geld te stallen bij de centrale bank in Frankfurt. 

Nu in veilige havens als Duitsland en Nederland geen rendement meer is te krijgen, vluchten beleggers naar de markten in Oost-Europa. Maar het ‘rendements-toerisme’ is nu ook uitgebreid naar risicovolle hogerendementsmarkten als Rusland en Turkije. 

De bank HSBC zei donderdag in een rapport: ‘Rusland betaalt nog maar 1,5 procent op zijn schulden in euro’s. Dat is een halvering dit jaar. Het percentage in Turkije is gedaald tot onder de 5. Rusland heeft ook de officiële rente in roebels al verlaagd. Verwacht wordt dat Zuid-Afrika en Turkije dat op korte termijn ook kunnen doen.’

Beleggingsstrateeg Barnaby Martin van Bank of America Merrill Lynch stelde donderdag dat het bedrag aan schuldpapier dat nu met negatieve rentes uitstaat, is gegroeid tot 12 duizend miljard (12 biljoen) dollar.

Negatieve rente Europese Centrale Bank heeft Europese banken al 21 miljard gekost

De negatieve rente in Europa is een melkkoe voor de Europese Centrale Bank. Banken in de eurozonelanden hebben sinds 2016 21,4 miljard euro overgemaakt aan de ECB vanwege een negatief tarief van 0,4 procent op het stallen van deposito’s in Frankfurt. Voor de Nederlandse banken was dat bedrag 2,2 miljard euro.

De Kwestie van Peter de Waard: Bestaat er voor de rente een bodem of een top?

Waarom pot DNB zoveel geld op? 5 vragen over de miljardenrisico’s van de Europese geldpolitiek

De Nederlandsche Bank heeft een spaarpot van 2 miljard euro opgebouwd om verliezen van het Europese goedkoopgeldbeleid op te vangen, bleek donderdag bij de presentatie van het jaarverslag. Dat gaat ten koste van de schatkist. Zijn de centrale bankiers té voorzichtig?

Meer over