Ook laatste hoofdverdachte beurszaak vrij

De effectenhandelaar Adri S., een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, is dinsdag met instemming van het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

S., oprichter van de effectenhuizen Gestion en Strating Effecten (nu een onderdeel van de Nederlandse Investerings Bank), is de laatste hoofdverdachte die vrij komt. Eerder waren al de commissionair Han Vermeulen en de vermogensbeheerder Dirk de Groot vrijgelaten. S. heeft 52 dagen in voorarrest gezeten op beschuldiging van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens zijn advocaat, D. Schreuders, is S. 'aangeslagen' door de detentie. De raadsman stelt dat het onduidelijk is wat zijn cliënt zou hebben misdaan, mede omdat de verdediging nog steeds niet beschikt over alle processtukken. Schreuders kondigde aan dat de effectenhandelaar voorlopig geen interviews zal geven.

Dinsdag kwam er ook een einde aan de voorlopige hechtenis van Raoul R., in het verleden directeur van het videoproductiebedrijf Aria Selecta. Op verzoek van het Openbaar Ministerie werd zijn voorarrest door de rechter-commissaris geschorst.

De aandelen van Aria Selecta waren grotendeels in handen van vermogensbeheerder De Groot. Justitie heeft aanwijzingen dat het bedrijf is gebruikt om crimineel geld wit te wassen, mogelijk in opdracht van Johan V. alias de Hakkelaar. In diens elektronische agenda zijn telefoonnummers aangetroffen die wijzen op een connectie met het videoproductiebedrijf.

Alle verdachten in de beursfraudezaak zijn nu vrij. In totaal werden zestien personen aangehouden. Het 'Clickfonds'-onderzoek richt zich vooral op het bewijzen van drie delicten: belastingfraude (zwart geld verborgen achter coderekeningen), misbruik van voorwetenschap (het zogenoemde front-running via onder meer buitenlandse bedrijven) en witwassen van zwart dan wel crimineel geld. Deze strafbare feiten zijn volgens het onderzoeksteam zo stelselmatig en georganiseerd gepleegd dat van een criminele organisatie (artikel 140 Wetboek van Strafrecht) moet worden gesproken.

De Amsterdamse officier van justitie H. de Graaff leidt het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) en de Economische Controledienst (ECD). De laatste dienst neemt de voorkennis-'poot' van het onderzoek voor zijn rekening. Op 24 oktober werden de eerste arrestaties verricht. Op die dag werd er ook op grote schaal huiszoeking gedaan in binnen- en buitenland.

Justitie heeft inmiddels een lijst opgesteld van 114 verdachten. Het merendeel van hen wordt van belastingfraude verdacht vanwege het aanhouden van coderekeningen met vermoedelijk zwart geld. Die rekeningen liepen bij bedrijven van de in Zwitserland woonachtige Dirk de Groot of bij de Amsterdamse effectenbank Bangert Pontier. De Groot had een deel van het vermogen dat hij beheerde, ondergebracht bij de effectenhandelaren Vermeulen (de ESC-rekeningen) en S. (de Mississippi-rekeningen). Zij belegden het geld. Een van de relaties van S. was, zoals bekend, de eerder vrijgelaten adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds, Fred H.

H. had op één rekening al een bedrag van twee miljoen staan. Daarnaast zou hij nog zeker een andere rekening hebben gehad. Overigens zijn H. en S. de enige twee van de zestien verdachten die in de cel moesten verblijven, een borg hebben moeten betalen voor hun vrijlating.

Meer over